La situació mundial davant del declivi de l'hegemonia dels Estats Units

Conferència d'Immanuel Wallerstein

Avui els Estats Units són una superpotència mancada d'un poder autèntic, un líder mundial que ningú no segueix i que pocs respecten i una nació en una deriva perillosa enmig d'un caos global que no pot controlar.
En una situació caòtica, podem estar segurs del fet que se'ns oferiran nous camins i que, irremeiablement, n'haurem d'escollir un. Aquí entra en joc la dimensió moral, que no podrem passar per alt. La tria no versa mai sobre opcions tècniques ni es limita a una racionalitat purament formal. Implica allò que Weber va anomenar una «racionalitat substantiva» i ens obliga a escollir entre fins, no entre mitjans. I quan parlo de fins, no em refereixo a fins definits tècnicament i en un sentit estricte, sinó a la configuració general i als valors fonamentals del nou sistema historicosocial que volem construir.

Immanuel Wallerstein

Aquesta conferència s'articula amb l'exposició Art i utopia. L'acció restringida (MACBA, 3 de juny - 12 de setembre de 2004).

Immanuel Wallerstein és Senior Research Scholar a Yale, dirigeix el Fernand Braudel Center a la Universitat de Binghamton i és investigador de la Maison des Sciences de l'Homme de París. Les seves publicacions més recents són The Decline of American Power. The US in a Chaotic World (New Press, 2003) i Capitalismo histórico y movimientos antisistémicos (Cuestiones de Antagonismo, Ediciones Akal, 2004).

Acte co-organitzat amb:
Akal
Serveis Culturals MACBA
tlf. 93 412 08 10 (ext. 381)
servcult [at] macba [dot] cat