La proposta de Paloma Calle es pot considerar una «exhumació» de la performance 100 cosas que hacer hoy mejor que ver la Noche en Blanco, que va tenir lloc a la galeria Espacio Menosuno la primera Nit en Blanc celebrada a Madrid, el 2008. Es tracta d’una peça realitzada en col·laboració amb un artista local –en aquest cas Xavier Manubens– que utilitza l’humor, l’estranyament, la ironia i, de vegades, la col·laboració del públic.

A més de brindar la possibilitat de compartir aquesta experiència de llarga durada amb els dos performers en acció, pretén ser una metàfora i incitar a una reflexió sobre el consum compulsiu que ens travessa: consum tant de productes culturals com d’amics de Facebook o Instagram, roba, telèfons, objectes comprats a Amazon, contactes professionals o likes. Cultura bulímica que es consumeix, es digereix de pressa –si és que se n’arriba a digerir res– i es vomita per poder continuar consumint ràpidament. És una performance que pretén agitar i remoure l’espectador, i que el desafia a estar junts moltes hores.

 

Creadors i performers: Paloma Calle i Xavier Manubens.

Paloma Calle desenvolupa les seves propostes i la seva vida en un territori híbrid i mòbil entre la recerca i la creació en arts escèniques, l’activisme, l’educació no formal i la condició de mestressa de casa. Des de la pràctica artística escènica o performativa proposa una manera de pensar des del fer, des del cos, no tant des de la paraula i l’element discursiu. Pretén legitimar sabers o aprenentatges allunyats de la investigació, entesa de la manera més tradicional o acadèmica. Fa servir l’estranyament i l’humor, així com l’autobiografia i les preguntes, com a eines de treball. El seu enfocament se situa en una perspectiva interseccional feminista dissident de la norma heterosexual. Ha treballat amb diverses institucions d’Europa, Àsia i Amèrica Llatina com Matadero, Intermediae, La Casa Encendida, CA2M, Facultat de Belles Arts de Madrid y de Conca, MUSAC, Programa Aprendanza, Rimbun Dahan (Malàisia), Festival Panorama (Brasil) i Espacio NAVE (Chile), entre d’altres.

Activitat organitzada pel Festival SÂLMON<en col·laboració amb el MACBA.

100 cosas que hacer hoy mejor que ver esta performance, Paloma Calle.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68. 


Exposició