La proposta de Paloma Calle es pot considerar una «exhumació» de la performance 100 cosas que hacer hoy mejor que ver la Noche en Blanco, que va tenir lloc a la galeria Espacio Menosuno la primera Nit en Blanc celebrada a Madrid, el 2008. Es tracta d’una peça realitzada en col·laboració amb un artista local –en aquest cas Xavier Manubens– que utilitza l’humor, l’estranyament, la ironia i, de vegades, la col·laboració del públic.

A més de brindar la possibilitat de compartir aquesta experiència de llarga durada amb els dos performers en acció, pretén ser una metàfora i incitar a una reflexió sobre el consum compulsiu que ens travessa: consum tant de productes culturals com d’amics de Facebook o Instagram, roba, telèfons, objectes comprats a Amazon, contactes professionals o likes. Cultura bulímica que es consumeix, es digereix de pressa –si és que se n’arriba a digerir res– i es vomita per poder continuar consumint ràpidament. És una performance que pretén agitar i remoure l’espectador, i que el desafia a estar junts moltes hores.

 

Creadors i performers: Paloma Calle i Xavier Manubens.

Paloma Calle desenvolupa les seves propostes i la seva vida en un territori híbrid i mòbil entre la recerca i la creació en arts escèniques, l’activisme, l’educació no formal i la condició de mestressa de casa. Des de la pràctica artística escènica o performativa proposa una manera de pensar des del fer, des del cos, no tant des de la paraula i l’element discursiu. Pretén legitimar sabers o aprenentatges allunyats de la investigació, entesa de la manera més tradicional o acadèmica. Fa servir l’estranyament i l’humor, així com l’autobiografia i les preguntes, com a eines de treball. El seu enfocament se situa en una perspectiva interseccional feminista dissident de la norma heterosexual. Ha treballat amb diverses institucions d’Europa, Àsia i Amèrica Llatina com Matadero, Intermediae, La Casa Encendida, CA2M, Facultat de Belles Arts de Madrid y de Conca, MUSAC, Programa Aprendanza, Rimbun Dahan (Malàisia), Festival Panorama (Brasil) i Espacio NAVE (Chile), entre d’altres.

Activitat organitzada pel Festival SÂLMON<en col·laboració amb el MACBA.

100 cosas que hacer hoy mejor que ver esta performance, Paloma Calle.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68. 


Exposició

Reconstituir el desordre d’una possible ciutat. Utilitzar la maqueta no com un element de projecte sinó com una representació d’alguna cosa que ja existeix.
Jordi Colomer