Exposició

Un teatre sense teatre

Bruce Nauman “Piece in Which One Can Stand”, 1966

Bruce Nauman “Piece in Which One Can Stand”, 1966

 • Fecha:
  25 maig - 11 set. 2007
  Lugar:
  Sales del museu
 • Fecha:
  16 nov. 2007 - 17 feb. 2008
  Lugar:
  Museu Berardo de Lisboa

Un teatre sense teatre examinava de quina manera el concepte de la teatralitat ha canviat la nostra percepció de la pràctica artística i ha atorgat al subjecte-espectador nous escenaris per a la reflexió crítica i la insurrecció.

A principis del segle XX, les reformulacions teòriques de dramaturgs com ara Vsevolod Meyerhold, Antonin Artaud, Samuel Beckett, Tadeusz Kantor i Jerzy Grotowski van establir un prolífic diàleg amb alguns moviments de les avantguardes artístiques (dadaisme, futurisme i constructivisme). Aquest diàleg va assolir el punt àlgid a mitjans dels anys seixanta, quan l'aspecte teatral va passar a ser el centre del debat artístic. Desafiant els preceptes de puresa de les categories artístiques defensats per crítics com Clement Greenberg i Michael Fried, el temps s'instal·la al cor de l'experiència artística i transforma l'obra d'art en un esdeveniment que reclama la participació directa de l'espectador. Acció, narració i oralitat hi tenen un paper determinant i s'imprimeix a l'obra un caràcter marcadament discursiu. L'alta i la baixa cultura es fusionen i es conquereix el carrer com a espai de representació on les fronteres entre l'art i la vida es difuminen, i les formes artístiques recuperen la seva capacitat d'incisió política.

L'exposició va aglutinar més de sis-centes obres, entre pintures, escultures, instal·lacions, dibuixos, fotografies, vídeos, llibres, manuscrits i altres documents.

Activitats relacionades

Curs-programa de conferències

Data inici:
Del 20 març
Data fi:
al 30 maig 2007
Horari:
Espai:
Sales del museu
Data inici:
Del 21 juny
Data fi:
al 26 jul. 2007
Horari:
Espai:
 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Àudios

Documents

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.