Exposició

Poesia Brossa

Joan Brossa

Joan Brossa "Tinter abocat", 1969. Foto: Toni Coll

 • Fecha:
  09 oct. - 08 des. 2019
  Lugar:
  Centro Cultural Kirchner (CCK), Buenos Aires
 • Fecha:
  08 oct. - 08 des. 2019
  Lugar:
  Museo Nacional de Bellas Artes, Buenos Aires
 • Fecha:
  29 maig - 23 set. 2018
  Lugar:
  ARTIUM
 • Fecha:
  21 set. 2017 - 25 feb. 2018
  Lugar:
  Sales del museu

El MACBA presenta Poesia Brossa, una revisió del treball d’aquest artista a través dels llibres, les recerques plàstiques, travessant el teatre, el cinema, la música, les arts d’acció, els gestos dels quals va ser pioner.

Podria semblar una obvietat reconèixer en Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998), sobretot, un poeta, però creiem que cal emfatitzar-ho en relació amb la seva manera de fer, la seva poiesis. L’exposició vol fer dialogar i confrontar la seva obra amb els artistes Marcel Mariën, Nicanor Parra i Ian Hamilton-Finlay. Brossa és poeta, però els seus treballs sempre es troben en l’encreuament de llenguatges. Col·laborador freqüent d’altres artistes, així com de músics, cineastes, ballarins, humoristes i fins i tot mags, la seva obra juga constantment a trencar les convencions i els límits entre disciplines.

Joan Brossa desenvolupa la seva pràctica artística des dels anys quaranta, en un context sociopolític marcat per la dictadura del general Franco i en una situació cultural caracteritzada per l’absència de propostes avantguardistes i innovadores. Des dels inicis, Brossa du a terme un treball de renovació estètica fonamentat en la investigació literària i artística. Fins al moment de la seva mort, la seva extensíssima producció no deixa de buscar noves formes d’expressió i d’experimentar amb els diferents mitjans.

L’any 2011 el Museu d’Art Contemporani de Barcelona va rebre el dipòsit del Fons de la Fundació Joan Brossa, que aplega el llegat d’aquest artista. El Fons consisteix en obres manuscrites, documents, correspondència i la seva biblioteca personal, entre d’altres materials, i constitueix una eina inigualable per abordar l’interessantíssim treball d’aquest artista.

L’exposició que el MACBA prepara vol aproximar-se a l’obra de Brossa posant l’accent en la reconsideració de la seva influència i interrelació amb la pràctica d’altres artistes. El projecte pretén revisar les constel·lacions d’artistes al voltant de Brossa, les interrelacions amb treballs que potser desconeixia, però amb els quals es poden establir molts paral·lelismes, buscar-hi diàlegs i tensions. També vol emfasitzar els aspectes performatius de la seva pràctica poètica, la seva poiesis. L’exposició s’acompanyarà d’una publicació que abordarà aquests aspectes.

Secularitzar aquest gran poeta no és una tasca fàcil, i aquest és el repte del projecte, entre Marx i Mallarmé: retornar-li la veu senzilla, menestral, tal com parla la gent amb barret o sense; com parlen una bombeta, un bitllet de tren, una carta d’una baralla, unes manilles, o el confeti. La gent parla Brossa.

Comissaris: Teresa Grandas i Pedro G. Romero

Un grup de performers integrats per Anna Berenguer, Elena Blesa, Gala Gabaldón i Ricardo Pérez-Hita desenvolupen l'obra de Joan Brossa a les sales cada divendres i dissabtes a la tarda i el diumenge al matí, durant tot el període d'exposició.

En col·laboració amb:

Amb el suport de:

Activitats relacionades

Nit de portes obertes

Data inici:
12 des. 2017
Horari:
Espai:

A càrrec de Pedro G. Romero

Data inici:
Del 11 des.
Data fi:
al 12 des. 2017
Horari:
Espai:
Auditori Meier

Amb Eduard Escoffet, Teresa Grandas, Oriol Vilanova, Ester Xargay i Isabel de Naveran

Data inici:
Del 07 oct. 2017
Data fi:
al 24 feb. 2018
Horari:
Espai:

Informació de contacte

MACBA AppExperimenta una visita diferent!

EntradesCompra de entrades online.

#PoesiaBrossaParticipa a la conversa!

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Publicacions

Àudios

Vídeos

Documents

Obra

Enllaços

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.