al

Iman Issa (el Caire, 1979) construeix la seva obra amb un material que no és físic: basant-se en la ficció, exacerba la tensió entre els objectes i les paraules, els noms i adjectius que empra per descriure’ls.

En paraules de la crítica d’art Kaelen Wilson-Goldie: «Podríem dir que l’obra d’Issa tracta d’una sostracció radical. Agafa el cas d’una ciutat, una estructura, un monument, un memorial, un cartell electoral, un conflicte polític, un espai obert o una història evocadora; després en suprimeix les especificitats i n’esborra els detalls definidors.»
Issa utilitza procediments convencionals de presentació museològica, com vitrines, pedestals, etiquetes, cartel·les i textos en vinils, per crear marcs per als seus objectes i relats que se situen fora d’un lloc o un temps concret. En la seva obra, la història esdevé un exercici de narració anhistòrica que ens pot concernir a tots.

Iman Issa viu i treballa entre el Caire i Nova York. A finals de 2012 va rebre el 1r Premi Fundació Han Nefkens - MACBA d’Art Contemporani. El propòsit d’aquest guardó és ajudar a consolidar la trajectòria de creadors que, tot i tenir una carrera consistent, necessiten el reconeixement de la comunitat artística internacional, i també fomentar la creació artística contemporània internacional a Barcelona. El projecte d’Issa, que inicialment havia de ser executat en un espai públic de la ciutat, s’ha transformat en una exposició que presentarà una nova fase de la seva obra Heritage Studies.

Heritage Studies es va iniciar el 2015. El títol d’aquest nou corpus escultòric prové de l’àmbit interdisciplinari de la recerca acadèmica i del coneixement aplicat en relació amb la comprensió i l’ús de la història. En aquest projecte, Issa explora els artefactes històrics que, a parer seu, tenen alguna repercussió en el moment actual. Posant èmfasi en l’escala i el material, les seves escultures reinterpreten els artefactes històrics als quals al·ludeixen les cartel·les: un mitjà formal d’explorar les implicacions dels objectes originals i les seves reverberacions al llarg del temps. Tot i que les formes que proposa Issa no són en absolut rèpliques, intenten conjurar un ethos compartit o un potencial comunicatiu amb els seus punts de referència inicials. En definitiva plantegen la pregunta: com pot un objecte servir o eludir un pla d’acció ocult?

L’exposició també inclou la peça d’àudio The Revolutionary (2010), que teixeix un relat entorn del terme «revolucionari» i el significat o significats que pot evocar. Escrita per l’artista i generada mitjançant un software de conversió de text a parla, l’obra presenta un enigmàtic retrat biogràfic d’una figura política radical.

Les exposicions més recents d’Iman Issa, tant individuals com col·lectives, s’han presentat al Perez Art Museum, Miami; 12a Biennal d’As-Sariqah; 8a Biennal de Berlín; MuHKA, Anvers; Tensta Konsthall, Spånga; New Museum, Nova York; i KW Institute of Contemporary Art, Berlín. Els seus llibres inclouen Common Elements, publicat pel Glasgow Sculpture Studios el 2015, i Thirty-three Stories about Reasonable Characters in Familiar Places, publicat per l’SculptureCenter de Nova York el 2011. El 2013, Issa va rebre l’Abraaj Group Art Prize. L’artista imparteix classes a la Cooper Union School of Art de Nova York.

Artista

Iman Issa
Un projecte de:
Fundació Han Nefkens
MACBA
Amb la col·laboració de:
RODEO

Continguts relacionats

Activitats

Vídeos

Àudios

SON[I]A #178. Iman Issa. Escenes eliminades
09.09.2013
Son[i]a #178. Iman Issa
23.05.2013