Exposició

Art i utopia. L'acció restringida

Marcel Broodthaers

Marcel Broodthaers "Le Corbeau et le Renard", 1967

 • Fecha:
  03 juny - 12 set. 2004
  Lugar:
  Sales del museu
 • Fecha:
  07 abr. - 03 juny 2005
  Lugar:
  Musée des Beaux Arts de Nantes

L'Action restreinte (L'acció restringida) és el títol d'un assaig del poeta Stéphane Mallarmé publicat el 1897. S’hi planteja la naturalesa limitada i concentrada de l'acció poètica, així com la capacitat de l'escriptura per escenificar les tensions entre el que s’idealitza i la quotidianitat.
L'exposició Art i utopia. L'acció restringida partia de la poètica mallarmeana per revisar alguns moments clau de l'art produït durant les set primeres dècades del segle XX. En aquest recorregut transversal per la història de l'art modern s'abolien els tradicionals antagonismes entre innovació formal i eficàcia política, per demostrar que l'única utopia possible es troba en el llenguatge, en l’”acció restringida” i, alhora, expansiva de l'acte poètic. Marx es reconciliava amb Mallarmé. I una línia de ressonàncies aparentment invisibles unia els escrits del poeta francès amb les obres d'artistes com Odilon Redon, Marcel Duchamp, Antonin Artaud, Marcel Broodthaers i Jeff Wall.

L'exposició va aplegar un total de 900 peces –entre dibuixos, pintures, escultures, objectes, instal·lacions, fotografies, pel·lícules, llibres i material documental– amb les quals s'escenificaven relats alternatius de la història de l'art modern.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.