Aquesta activitat es podrà seguir en streaming a partir de les 17.30 h i forma part del programa “Diàlegs” de la xarxa de museus L’Internationale, un programa públic que marca aquest dia com a data d'obertura de diferents exposicions i activitats concebudes pels museus membres d'aquesta xarxa.

El jutge Baltasar Garzón impulsa les lluites polítiques pels drets humans a través de la llei. Des de la seva irrupció en el debat públic arran de l’acusació contra el general Augusto Pinochet o la causa de l’exhumació de les víctimes franquistes durant la guerra civil, fins a la seva implicació actual en la defensa dels drets humans i mediambientals, Garzón ha obert noves vies en l’ús de proves que potenciïn el debat públic. Amb motiu de la inauguració de l’exposició Forensic Architecture. Cap a una estètica investigativa, Garzón ‒impulsor de la fundació FIBGAR, que col·labora actualment amb Forensic Architecture en diverses iniciatives‒ participarà, juntament amb el seu col·laborador Manuel Vergara i la periodista i ex corresponsal de TVE a l’Orient Mitjà Yolanda Álvarez, en un debat per reflexionar sobre l’ús de l’evidència, l’activisme, el dret i la política, en l’anomenada era de la postveritat. En aquest sentit, del recent treball de recerca dut a terme per Yolanda Álvarez al programa En portada, en destaca el reportatge «Guerra a la mentira» (gener de 2017), sobre la investigació amb fonts obertes, que revela una nova manera de desmuntar les mentides oficials esgrimides en els conflictes i denunciar les violacions comeses contra els drets humans.

Amb el suport de:
L'Internationale
Programa Cultura de la Unió Europea
The al-Türi village and cemetery in al-’Araqib. The image is composed of photographs taken in two seasons when the threshold of the desert is alternately arid and green. HAGIT KEYSAR/PUBLIC LAB, FORENSIC ARCHITECTURE, ARIEL CAINE, ZOCHROT, AL-ARAQIB VILLAGE.

Programa

DIJOUS 27 D'ABRIL, A LES 17.30 h
Lloc: Auditori Meier

17.30 h Eyal Weizman: introducció a l'exposició Forensic Architecture. Cap a una estètica investigativa
18 h Baltasar Garzón conversa amb Yolanda Álvarez i Manuel Vergara, en un debat moderat per Rosario Güiraldes
19.30 h Inauguració de l'exposició Forensic Architecture. Cap a una estètica investigativa, a l'atri del museu.

Entrada lliure. Aforament limitat. Amb traducció simultània. Activitat retransmesa en streaming.

PARTICIPANTS
Yolanda Álvarez
Periodista de l’àrea Internacional de TVE, va ser testimoni de l’anomenada Primavera Àrab en diversos països i de la Marxa Verda iraniana amb motiu de les eleccions de 2009. Durant la seva etapa de quatre anys com a corresponsal de TVE a l’Orient Mitjà, ha cobert diversos conflictes i crisis humanitàries, com l’arribada al poder i la caiguda dels Germans Musulmans a Egipte, el terratrèmol de Van a Turquia, dues visites papals a Terra Santa i les dues últimes ofensives militars d’Israel contra Gaza (2012 i 2014). El seu treball durant els cinquanta dies que va durar la guerra a la Franja palestina ha estat reconegut amb diversos premis a la Comunitat Valenciana. Actualment treballa en el programa En portada, on ha realitzat diversos documentals d’investigació, entre els quals destaquen «Atrapados en Gaza», que plasma el sofriment de la població civil, «Esclavas del Daesh» i «Guerra a la mentira».

Baltasar Garzón
Magistrat-jutge, advocat, director del despatx jurídic ILOCAD SL (International Legal Organisation for Cooperation and Development), amb seu a Madrid. President de la Fundación Internacional Baltasar Garzón, pro Derechos Humanos y Jurisdicción Universal (FIBGAR), amb programes en desenvolupament a Espanya, Mèxic, Argentina, Colòmbia, República Dominicana, Equador i Moçambic. També és president de l’Asociación Convocatoria Cívica, la finalitat de la qual és promoure la trobada de les forces polítiques a Espanya. Doctor honoris causa per trenta universitats d’arreu del món. Membre de diverses organitzacions humanitàries i centres de drets humans i de mediació en conflictes, dins i fora d’Espanya.

Rosario Güiraldes
Comissària independent, arquitecta i professora, nascuda a Buenos Aires i establerta a Nova York. Actualment és editora a Pioneer Works, Brooklyn. Ha comissariat exposicions i organitzat projectes curatorials i programes públics a Fundación Proa, Buenos Aires; Judd Foundation, Nova York; International Curatorial & Studio Program, Nova York; Hessel Museum, Annandale-on-Hudson; i al Consolat General de l’Argentina a Nova York. Güiraldes és comissària de Forensic Architecture. Hacia una estètica investigativa al Museo Universitario de Arte Contemporáneo de Ciutat de Mèxic (2017) i al MACBA (2017). Va ser copropietària i comissària de l’espai d’art independent Peña a Buenos Aires (2011-2014), on va organitzar nombroses exposicions, tallers i conferències. També va ser coeditora de les revistes Correspondencia i Compost (2009-2014). Llicenciada en arquitectura per la Universitat de Buenos Aires i Máster en Estudis Curatorials pel Center for Curatorial Studies del Bard College. A la tardor de 2017 impartirà el curs titulat «Practicing Curating» a l’Eugene Lang College of Liberal Arts.

Manuel M. Vergara Céspedes
Advocat espanyol. Llicenciat en Dret i diplomat en Estudis Empresarials per la Universidad Pontificia Comillas ICAI-ICADE. És el director del Departament Legal de la Fundación Internacional Baltasar Garzón (FIBGAR). Va ser consultor per a l’Organització Internacional del Treball a Jakarta (Indonèsia) i per a l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans de l’ONU a Phnom Penh (Cambodja). Va ser advocat a Turquia i va col·laborar amb el Tribunal Penal Internacional per a Rwanda a les seus d’Arusha (Tanzània) i Kigali (Rwanda). Des de fa dos anys dirigeix el projecte per al desenvolupament i difusió dels nous Principis de Jurisdicció Universal de Madrid-Buenos Aires, organitzant i moderant grups de treball a la Haia, Johannesburg, Asunción, l’Alfàs del Pi, Puerto Rico i Buenos Aires.

Eyal Weizman
Nascut a Haifa (Israel) el 1970, i resident a Londres, Eyal Weizman és arquitecte, professor de Cultura Visual i Espacial i director del Centre for Research Architecture, Goldsmiths, Universitat de Londres. Membre fundador del col·lectiu d’arquitectura DAAR a Beit Sahour/Palestina. Entre els seus llibres destaquen Forensic Architecture: Violence at the Threshold of Detectability (Zone Books, 2017), Mengele’s Skull (amb Thomas Keenan, Sternberg Press, 2012), Forensic Architecture (dOCUMENTA13 notebook, 2012), The Last of all Possible Evils (Nottetempo, 2009; Verso, 2011), Hollow Land (Verso, 2007), A Civilian Occupation (Verso, 2003), la sèrie Territories 1, 2 i 3, Yellow Rhythms i nombrosos articles en revistes, diaris i publicacions. Ha treballat amb diverses ONG internacionals, i ha estat membre de la junta directiva de B’Tselem. Ha estat professor i conferenciant, i ha comissariat exposicions i organitzat simposis en nombroses institucions d’arreu del món.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68


Exposició


Continguts relacionats

Àudios

Son[i]a #207. Eyal Weizman
25.05.2015