al

Aquest esdeveniment es planteja com un espai discursiu a mig camí entre la clínica i la fira de ciències; un laboratori per interrogar i exposar l’experiència de produir espais de trobada d’autogestors i agents implicats en el procés de producció d’aquests continguts. Un espai de vocació participatòria i polivocal, que pretén estimular el debat i la discussió sobre qüestions vinculades amb la gestió i l’autoedició de publicacions i de produccions musicals, que acostumen a ser difícils d’articular, tant per la seva complexitat com per la manca d’estructures que ho facin possible.

Projecte comissariat per: Magui Dávila i Maite Muñoz.

No és estrany que la recent eclosió del món de l’autoedició, entesa en el seu espectre més ampli, s’estigui donant al mateix temps que la desaparició dolorosa i agònica d’algunes llibreries i botigues de discos. La contradicció sovint forma part de les activitats poc rentables en termes d’utilitarisme capitalista.

La visibilitat i la promoció que les diferents xarxes socials, les botigues en línia i les fires omnipresents proporcionen a les obres autoeditades creen un miratge que no suprimeix les dificultats de la seva distribució i de sostenibilitat d’aquests projectes editorials i aquestes companyies discogràfiques que operen des dels marges.

Aquest esdeveniment es planteja com un espai discursiu a mig camí entre la clínica i la fira de ciències, un laboratori per interrogar i exposar com es promou l’encontre entre autogestors i agents implicats en el procés de producció d’aquests continguts. Per això convoquem un conjunt d’organitzadors de festivals i certàmens independents relacionats amb l’autoedició a fer clínica . Treballarem al voltant dels seus processos de concepció, producció, distribució i teorització. Aquest espai, de vocació participatòria i polivocal, pretén estimular el debat i la discussió sobre qüestions lligades a la gestió i l’autoedició de publicacions i produccions musicals, que solen ser difícils d’articular tant per la seva complexitat com per la manca d’estructures que ho possibilitin. A més a més, en vista de la tensió de l’àmbit institucional i la seva relació amb aquest tipus de pràctiques, la intenció és contribuir a la consolidació d’una comunitat, d’un sistema de connexió i distribució propi d’aquesta activitat que es desenvolupa més enllà dels centres de poder hegemònics. I fer-ho des d’una perspectiva que entén com a àmbits comuns el de l’edició independent musical i el de les publicacions, en una interacció que apel·la a la possibilitat que succeeixin coses com a resultat de la seva convivència.

I no es tracta tant, o almenys no només, de parlar de qüestions pràctiques sobre fer i sobre vendre (i regalar) publicacions, sinó d’indagar les raons per les quals algú s’embranca en projectes absurds i gairebé per definició deficitaris en termes monetaris. Es pretén investigar els processos i els afectes lligats a la praxi de l’autoedició, en què les relacions personals i les negociacions ètiques tenen un paper fonamental. I estudiar també el vincle d’aquestes amb el joc, amb la finalitat sense fi, amb aquest tipus d’activitats que contribueixen a alleugerir el pes de l’existència.

Amb aquesta predisposició, entre terapèutica i de contribució a la construcció d’un sistema ecosocial, sorgiran certes qüestions que ajudaran a entendre i cartografiar la realitat actual d’aquestes pràctiques de producció cultural anomenades independents.
I tot això amb la finalitat de potenciar unes poètiques i polítiques editorials i afavorir la reflexió i el debat sobre com continuar editant, fent fires i gestionant.

En col·laboració amb:
Ajuntament Mercats
Dissabte MACBA gratuït gràcies a Uniqlo:
Dissabtes MACBA
Uniqlo
Foto: Magui Dávila

Programa

UNA ACAMPADA PER AL SOMNI EDITORIAL
Divendres 25 de gener, a partir de 17 h: Clínica/trobada per a gestors i productors de festivals d’autoedició*.
Trobada-acampada amb l’objectiu de reflexionar sobre la idea de la fira d’autoedició gràfica i sonora, des de la perspectiva del comissariat i les estratègies de muntatge i producció. El format d’aquesta trobada amb agents del camp de l’edició independent i l’autoedició pren el caràcter d’una teràpia col·lectiva.
Lloc: Aula 0
*Encontre tancat; per participar-hi cal invitació prèvia.

Dissabte 26 de gener de 16 a 20 h: Presentació pública de la clínica/trobada:
La clínica tindrà com a resultat una presentació pública del programa a manera de seqüència d’esdeveniments performatius i una exposició efímera dels projectes editorials, i totes dues es desplegaran en l’espai jugant amb les idees compartides en el context de la clínica. Es tracta d’una proposta de producció i assaig en l’espai per problematitzar des de polítiques editorials els continguts que es tractin en la clínica.
Lloc: Atri del museu
Preu: Gratuït gràcies a Uniqlo. Aforament limitat

Instal·lacions permanents:
- Irma Marco + Clara-Iris Ramos. IYP PSYOP
- Autoban. Laboratori experimental d'historietes

16-16.15 hVENDO ORO. TENDERETE
16.15-16.45 hPlana + Oficina de Investigaciones Lentas. Los sueños de una acampada por el sueño editorial
16.45-17.15 hMancebía Postigo. FRESCA! Fira d'edicions casolanes al mercat de l'Abaceria
17.25-17.55 hAinhoa GoGreen i Marcos Parreño (OHETE). RRSS y herramientas online en la organización de un festival de autoedición.
17.55-18.30 hAristeo Mora, Natalia Gómez, Cecilia Guelfi i Luis Falcón. Covers
*En col·laboració amb SÂLMON< Festival.
18.30-18.40 hTropicana Dreams. Flashmob Tropical
18.40-19.15 hMagui Dàvila i Maite Muñoz. Comissàries de “M’estic construint una estructura geodèsica de poder”
19.15-19.45 hSemantica Records. Presentació cassette.

M'ESTIC CONTRUINT UNA ESTRUCTURA GEODÈSICA DEL PODER
Dissabte 26 de gener a les 21 h: dj set a càrrec de Svreca i Ángel Molina programat en col·laboració amb Enrique Mena.
Lloc: Capella MACBA
Preu: Gratuït. Amb inscripció prèvia. Si queden entrades disponibles, es repartiran a la Capella MACBA abans de l'esdeveniment. Accés per ordre d'arribada fins a completar l'aforament.

21 hSvreca. Nascut a Madrid com a Enrique Mena, aquest jove dj és capaç de combinar l’electrònica més freda i sofisticada amb el techno més abstracte i complex, fregant de vegades l’experimentació sonora amb textures i ritmes poc habituals a la pista de ball.
semanticarecords.bandcamp.com

22 hÁngel Molina. Des dels seus inicis com a DJ el 1991, Ángel Molina ha exercit un paper essencial en el desenvolupament de la música electrònica a Espanya gràcies a la seva prodigiosa tècnica, aplaudida unànimement per la crítica i el públic, i a un gust exquisit que l’ha dut a ser considerat un dels selectors de techno més fins d’Europa.

Del MACBA al MOOG. Després de la seva participació en ‘Estoy construyéndome una estructura geodésica de poder’, Svreca (Semantica) i Angel Molina, els dos protagonistes aniran al MOOG a rematar la jornada amb una sessió de club com només aquests dos mags de l'electrònica són capaces de fer. + info

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68