al

Confèrencies i projeccions

Programa de conferències i projeccions a partir de casos d'estudi de l'exposició.

Aquest projecte compta amb diverses extensions: un web, un compte a Twitter, una publicació, un canal de vídeo Vimeo, el projecte educatiu Zero TV. Segueix a Twitter les nostres actualitzacions.

General Idea "Test Tube", 1979

Programa

Divendres 5 de novembre, a les 19 h
Esteu a punt per... EXPOSAR?

Taula rodona amb Dora García, Chus Martínez, Pere Portabella i Albert Serra

Alguns dels participants a l'exposició Esteu a punt per a la televisió? conversen sobre la gramàtica de categories visuals forjades per la televisió i la seva relació amb l'art, amb la moderació de Chus Martínez, comissària del projecte.

Dijous 18 de novembre, a les 19 h
Esteu a punt per... NAVEGAR?

Cas d'estudi: YouTube me and I tube you
A càrrec de Johan Grimonprez

Dijous 20 de gener, a les 19 h
Esteu a punt per… ESPECULAR?

Cas d'estudi: Programes de filosofia a l'ORTF.
A càrrec de Tamara Chaplin. Amb traducció simultània

Dilluns 21 de febrer, a les 19 h
Esteu a punt per… RELACIONAR?

Cas d'estudi: Marta Traba, la televisió educativa a Colòmbia.
A càrrec de Nicolás Gómez Echeverri

Dilluns 14 de març, a les 19 h
Esteu a punt per… DIVULGAR?

Cas d'estudi: Programes culturals pioners a l'Estat espanyol.
Taula rodona amb Andrés Hispano i Manuel Huerga

Aquesta sessió reflexiona sobre la programació cultural al nostre país, revisant algunes de les experiències culturals que, per la seva obertura i qualitat, van esdevenir pioneres a la televisió. Entre d'altres, s'examinen els programes Encuentros con las artes y las letras, Trazos i La edad de oro a RTVE, i també altres propostes sorgides amb el naixement dels canals autonòmics i locals, com Estoc de pop i Arsenal a TV3 o Boing Boing Buddha a BTV.

Participants

Tamara Chaplin, professora d'història a la University of Illinois, és experta en història cultural i intel·lectual a la França moderna, i en història de la sexualitat, dels drets humans i dels mitjans de comunicació. Al seu llibre Turning On the Mind: French Philosophers on Television (University of Chicago Press, 2007), sosté que la història de la divulgació televisiva de la filosofia a França és crucial per entendre la lluita per la identitat nacional francesa a la postguerra. La conferència anirà acompanyada d'una projecció d'extractes de programes de l'ORTF.

Nicolás Gómez Echeverri, artista i investigador en història de l'art, és autor del llibre En blanco y negro. Marta Traba en la televisión colombiana, 1954-1958 (Universidad de Los Andes, 2008), sobre els programes de divulgació artística concebuts i realitzats per l'escriptora i historiadora de l'art Marta Traba (Buenos Aires, 1930 – Madrid 1983) per a la televisió colombiana, una selecció dels quals es pot veure a les sales d'exposició. La conferència anirà acompanyada de la projecció de seqüències d'alguns d'aquests programes, produïts a la dècada dels setanta i vuitanta.

Johan Grimonprez, cineasta i professor a l'School of Visual Arts de Nova York, es va donar a conèixer amb l'assaig visual Dial H-I-S-T-O-R-Y, estrenat el 1997 al Centre Pompidou i a la Documenta X de Kassel, que explicava la història dels segrestos aeris des dels anys setanta i d'alguna manera anticipava els esdeveniments de l'11 de setembre de 2001. La seva obra de 2005 Looking for Alfred juga amb el tema del doble a partir de la figura d'Alfred Hitchcock, i va guanyar l'International Media Award (ZKM, Alemanya) i l'European Media Award. Les seves obres s'han presentat a molts festivals de cinema d'arreu del món i formen part d'importants col·leccions, com les del Centre Georges Pompidou de París, el Kanazawa Art Museum del Japó, la Nationalgalerie i la Neue Nationalgalerie de Berlín i el Louisiana Museum of Modern Art de Dinamarca.

Andrés Hispano, creador audiovisual i comissari, ha escrit i realitzat programes sobre cinema experimental per a Canal Plus, així com nombrosos programes sobre cinema, música i cultural general per a BTV, per a la qual va codirigir amb Manuel Huerga Boing Boing Buddha (2001-2004). Ha comissariat exposicions com El rei de la casa (La Virreina, 2007), i ha publicat també el llibre David Lynch. Claroscuro americano (Glénat, 1998). És professor a la Universitat Pompeu Fabra i col·laborador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia.

Manuel Huerga, pioner de la videocreació experimental, és director de cinema, televisió i escena. A televisió destaquen els seus programes per a TV3 Estoc de pop (1983-1985) i Arsenal (1985-1987), i el programa Boing Boing Buddha per a BTV, cadena que va dirigir fins l'any 2003. Ha dirigit llargmetratges com Antártida (1995) i Salvador (2005). Dins de la seva extensa trajectòria cultural ha impulsat exposicions com Món TV i projectes com la Videoteca Informatitzada de Barcelona (VIBA), dedicada a la digitalització del patrimoni audiovisual de la ciutat.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Exposició


Continguts relacionats

Activitats

Imatges

 Douglas Davis "Ménage à Trois", 1986. Courtesy Electronic Arts Intermix (EAI), New York
Gustavo Zalamea "Marta Traba en el estudio", ca 1956
Roger Kahane "Un certain regard, La logique du vivant: François Jacob rencontre Claude Lévi Strauss", 1966

Àudios

Programas culturales pioneros en España: mesa redonda con Andrés Hispano y Manuel Huerga
Philosophy programs on ORTF
Remote control
Marta Traba, la televisión educativa en Colombia
Más mística que racionalista, alcanza verdades que la lógica no puede alcanzar
FONS AUDIO #6. Pere Portabella
29.03.2011
Son[i]a #123. Manuel Huerga
24.03.2011
TV ON THE RADIO #2.
16.03.2011

Publicacions