Aquest congrés, que busca crear vincles entre sabers no occidentals, epistemologies indígenes i imaginació artística, planteja una aproximació basada en el que Rosi Braidotti anomena «humanisme indígena no occidental» o «sistemes de sabers indígenes». Com podem interpretar el fet que s’hagin consolidat molt poques xarxes institucionals al voltant de les humanitats feministes / queer / migrants / pobres / descolonials / diaspòriques? Quines són les implicacions reals d’aquestes desterritorialitzacions per al subjecte de coneixement posthumà i la seva pràctica disciplinària? Com s’ha de negociar la confluència paradoxal que tensa, d’una banda, una certa fagocitació d’«altres» epistemologies de part de l’acadèmia (occidental) i, de l’altra, la voluntat –o necessitat– d’algunes comunitats per guanyar terreny en l’esfera social per fer visibles les seves demandes?
Aquestes són algunes de les qüestions principals que es volen debatre a través d’una posició transdisciplinària en el marc del que es podria anomenar un «camp rizomàtic de producció de sabers contemporanis».

Amb la col·laboració de:
Art Globalization Interculturality
.

Programa

DIVENDRES 25 D'OCTUBRE, de 10 a 20 h
Lloc:
Auditori Meier
Entrada: Gratuïta. Inscripció prèvia aquí.

PANEL: «LA COSMOGONIA POLÍTICA DE LA SELVA»
10.00-11.00 h

Conferència marc: Juan Vicente Aliaga (Universitat Politècnica de València) i Anna Maria Guasch (Universitat de Barcelona).
11.30-13.30 h
«A River with Standing: Indigenous Epistemologies and Artistic Collaborations». A càrrec de Mercedes Vicente (curadora, escriptora i investigadora independent).
«Monte público, indígenas, turismo y museos en la época del DIY». A càrrec de Dalia Hernández de la Rosa i María Dolores Barrena Delgado (Solar. Acción Cultural. Sociedad – Lugar – Arte).
«Anti-Colonial Museum Education and Activating Indigenous Knowledges in Arts Museums». A càrrec de Jessica M. Cook (Universitat de Toronto).
«Indigenous Film: Biocentrism, Extinction and Climate Change». A càrrec de Rita Natálio (Universitat Nova de Lisboa i Universitat de São Paulo).
13.30-14.00 h Conversa.

PANEL: «TROBADES ENTRE ÈTIQUES, ESTÈTIQUES I EPISTEMOLOGIES»
16.00-17.00 h
Conferència marc: Le peuple qui manque (Kantuta Quirós i Aliocha Imhoff).
Modera: Christian Alonso.
17.30-19.30 h
«Indigenous or Global? The Politics of Art-Historical Terminology and Their A-Humanist Modifications». A càrrec de Natasha Lushetich (Universitat de Dundee).
«A Decolonial Approach to an Indigenous Performance Politics». A càrrec de Shanna Ketchum-Heap of Birds (Universitat de Middlesex).
«Other Ways of Inhabiting the World: Collaborative Art and Ecosocial Crisis in the Americas». A càrrec de Chiara Sgaramella (Universitat Politècnica de València).
«Pluriversal Radio: Joining Voices of the Land, Against and Beyond (Neo)Extractivism». A càrrec de Pluriversal Radio (col·lectiu artístic).
19.30-20.00 h Conversa.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68