Fins el 17 de juliol de 2020 (Taller intensiu d’estiu del 13 al 17 de juliol de 16 a 19 h)

Espai permanent, en què els nens i nenes de 9 a 12 anys del barri del Raval poden experimentar amb un artista. Es tracta de viure una experiència col·lectiva en una zona elàstica, oberta a la imaginació i amb ganes de trencar normes.

El taller setmanal, Beyond the Spatial, que duem a terme amb nenes i nens del barri, junt amb l’artista Cristina Fraser, és un espai amb dos focus d’interès clars: fer grup estant atentes a totes les veus que el formen i encreuar aquestes veus amb la investigació de l’artista al voltant de la potencialitat del joc per generar processos d’exploració i transformació del nostre entorn. Aquestes dues premisses provoquen un cert desplaçament de treball directe amb l’espai expositiu del museu. Només quan el procés de treball ho reclama ens submergim en aquest espai.

Es tracta d’un procés en què és fonamental prestar atenció a tot el que sorgeix a partir de les nostres relacions, les nostres històries, els nostres contextos personals i col·lectius. Perquè és en aquesta interacció que apareixen preguntes pròpies per compartir, generant nous moviments i obrint noves vies per explorar. 

A partir d’aquí construïm una investigació oberta com a estratègia per navegar i desconstruir els temes que ens interessen o que ens preocupen, en diàleg constant amb una pràctica que assaja i prova possibles respostes. Una d’aquestes respostes són les AUTOCONSTRUCCIONS, elements que imaginem i fem, que actuen com a dispositius puntuals inserits en l’espai per veure què és el que passa. Ho fem en el dins i el fora del museu. I no ens posem límits a l’hora d’activar-los.

Les AUTOCONSTRUCCIONS que hem anat dissenyant i temptejant durant aquest curs no han parat de reproduir-se, ni tan sols amb el canvi radical que ha significat per a tot el grup la nova situació de confinament a casa. Molt sovint prenen forma a través d’un procés viu i estan disposades a adaptacions, modificacions, seguint els desitjos però també negociant amb els límits i les possibilitats que ofereix el seu entorn més immediat. La majoria de vegades no són permanents i són fràgils, i aquí rau el seu potencial d’acció.

La crisi de la COVID-19 ens està imposant noves formes de relacionar-nos, establint distància social, distància entre els cossos, distància entre els gestos. Això ens porta a repensar les nostres maneres de fer i examinar com, per què i per a qui està construït i organitzat l’espai públic, així com a prendre aquesta crisi com una oportunitat per canviar l’espai urbà i l’experiència que en tenim, i fer-ho incloent-hi les reflexions i propostes de les nenes i els nens, pensant en les nostres AUTOCONSTRUCCIONS com a eina potent per ajudar a repensar-nos de nou.

Autoconstruccions a casa. Grup d’acció i investigació domèstiques

Hamaca de llençol, tipi de fregar el terra, cabana paraigua, cova matalàs... Quina és la vostra autoconstrucció? Volem aprofitar l’ocasió del Dia Internacional dels Museus i el lema d’enguany, Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió, per llançar-vos una invitació: feu-nos arribar les vostres AUTOCONSTRUCCIONS i participeu en el procés de treball del taller extraescolar «Els nens i les nenes del barri». Les vostres imatges passaran a formar part de l’arxiu del projecte i podrem activar una acció futura amb la vostra col·laboració.

Volem que sigueu còmplices d’«Els nens i les nenes del barri», un programa que busca treballar en comunitat, per afectar-nos a través de l’art i els desitjos d’altres veus, i veure quines són les possibilitats de traslladar aquests petits «contagis» al museu. 

I, sobretot, no ens perdeu la pista! Ens trobareu a l’etiqueta #elsnensilesnenesdelbarri.

A càrrec de Cristina Fraser, artista i Yolanda Jolis, coordinadora d’Educació.

Amb el suport de:

Logo Fundación Jesús Serra
Dibuixos: Cristina Fraser

Programa

Fins el 17 de juliol de 2020(Taller intensiu d’estiu del 13 al 17 de juliol de 16 a 19 h)

educacio [at] macba [dot] cat
Tel. 93 412 14 13