al

Aquesta activitat es podrà seguir en streaming.

Els llegats del colonialisme continuen afectant la societat contemporània en múltiples aspectes. Com una conseqüència colonial, la paraula continua sent avui una propietat privatitzada per la blanquitud. La paraula i la raó s’han regit per les epistemologies occidentals de persones blanques, i en aquest sentit els discursos i les pràctiques estan marcats d’una manera violenta pel seu racisme universalitzador. Per aquest motiu calen espais de dissidència i de resistència en què la paraula i la veu pertanyin a persones no-blanques i a epistemologies considerades “altres” que, tot i ser ancestrals, han estat sistemàticament silenciades per la violència colonial.

Desuniversalitzar el món busca produir espais de reflexió respecte al moment actual, en què els discursos i les crítiques descolonials, antiracistes i anticolonials han irromput en els espais activistes i del pensament crític per violentar les maneres i els sentits establerts per Occident i les seves institucions. Aquests discursos apel·len a canviar les formes de conèixer basades en la racionalitat que va importar el projecte colonial de la modernitat europea i que van ser imposades per mitjà d’una configuració estratificada i extractiva del món. Però l’emergència actual de resistències polítiques i vitals no significa que la racionalitat occidental s’hagi reduït. Al contrari, la seva violència es fa present cada dia a través de sistemes fronterers, legals, culturals i afectius. Una violència que continua present en les polítiques del desig, en la validació dels cossos i també en les lògiques de l’espoliació i l’extractivisme que s’organitzen jeràrquicament de nord a sud, ja en termes de recursos naturals, com a força de treball humana i no humana o com a formes de pensament i vida.

Seria ingenu pensar que des d’unes institucions blanques, colonials i practicants del saqueig com ara els museus es puguin revertir els fonaments culturals que donen base i sustentació a la seva existència. Aquesta trobada no busca revertir sinó resistir i guarir, obrir esquerdes en aquestes epistemologies dels blancs que tracen agendes i maneres de fixar els sabers. Es tracta d’oferir pràctiques que perforin les lògiques modernes i colonials de l’heteropatriarcat capitalista i racista.

Aquesta trobada aplega veus de pensadores, artistes i col·lectius que, des de diversos contextos i moments històrics i a través de múltiples metodologies, treballen per la producció d’esquerdes en els relats colonials i racistes. Aquest PEI Obert busca expandir les possibilitats del fet de qüestionar l’eurocentrisme, per afavorir maneres no universalitzadores de pensar el món. Es tracta de donar lloc a subjectivitats i desitjos que desafien la norma colonial de la raó europea i del regne d’Espanya, i generar pràctiques, discursos, accions polítiques i afectes per guarir col·lectivament les ferides colonials que continuen obertes.

Participants: Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres (GPPAAN) (Barcelona), Colectivo Ayllu (Madrid), Gitanas feministas por la diversidad (Múrcia), Silvia Rivera Cusicanqui, Oyèrónké Oyèwùmi, Espacio Afrofeminista (Madrid), Colectivo Catàrsia (Barcelona), Escuelita Feminista, Antipatriarcal y Antiracista (València), Jota Mombaça, Pêdra Costa, María Lugones, Úrsula Santa Cruz i Tjasa Kancler, colectivo t.i.c.t.a.c. (Barcelona), Sindicato popular de vendedores ambulantes de Barcelona.

Coorganitzat:

L'Internationale. Our Many Europes. Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union
 

Our Many Europes és un programa de la confederació europea de museus "L'Internationale" i cofinançat pel Programa Europa Creativa de la Unió Europea. Els membres de L'Internationale (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Moderna Galerija (MG + msum), Ljubljana, Van Abbemuseum, Països Baixos, MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, SALT Research and programs a Istanbul i Ankara, i el Museu Reina Sofia, Madrid) i els seus socis del National College of Art and Design y (NCAD), Dublín i Valand Academy (Gothenburg University) estan presentant més de 40 activitats públiques (conferències, exposicions, tallers) des d'ara fins a maig de 2022.

.

Programa

DIJOUS 10 I DIVENDRES 11 D'OCTUBRE DE 2019
Idioma:
El seminari es desenvoluparà en castellà. La conferència en anglès tindrà traducció simultània al castellà.
Lloc: Auditori Meier i Capella MACBA.
Accés a l'Auditori Meier per persones amb mobilitat reduïda a través de l'edifici Meier (recepció del museu).
Inscripció: Amb inscripció prèvia. Aforament limitat. L’accés a aquesta activitat gratuïta es farà per ordre d’arribada. Si alguna persona inscrita no pot accedir perquè l’aforament està complert, podrà seguir l’activitat per streaming a l’espai de La Cuina.
Preu: Gratuït
* Les performances de Pêdra Costa i Jota Mombaça es realitzaran a la Capella MACBA. Entrada lliure. No és necessària inscripció prèvia. Aforament limitat.

Dijous 10 d'octubre de 2019
16:00 h
Presentació a càrrec de Lucía Egaña Rojas, directora del seminari
16:30 h Oyèrónké Oyèwùmi, Decolonizing Knowledge: Re-Centering Africa and African Epistemologies in the Quest for Global Transformation
17:30 h María Lugones, De la universalitat del gènere en la metodologia colonial
18:30 h Pausa
18:45 h Taula rodona. Xarxes polítiques i d'afectes 1. Hi intervenen: Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres (GPPAAN, Barcelona); Colectivo Ayllu (Madrid), iki yos piña narváez i Francisco Godoy; Gitanas Feministas por la Diversidad (Múrcia), María José Jiménez Cortiñas i Eva Hernández Viudes. Dinamitzada per Úrsula Santa Cruz.
20:30 h Performance de Pêdra Costa, de_colon_isation part III: the bum bum cream

Divendres 11 d'octubre
16:30 h
Silvia Rivera Cusicanqui, Pensar en temps del dol planetari
17:30 h Pausa
18:00 h Taula rodona. Xarxes polítiques i d'afectes 2. Hi intervenen: Espacio Afrofeminista (Madrid), Yania Concepción Vicente i Esther (Mayoko) Ortega Arjonilla; Col·lectiu Catàrsia (Barcelona), Anne Cath Cornec i Gemma Ferreón Rivera; Escuelita Feminista, Antipatriarcal i Antiracista (València), Deborah Ekoka i Aisetou Kajakeh; Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, Lamine Sarr. Dinamitzada per Tjaša Kancler.
20:00 h Performance de Jota Mombaça, A Gente Combinamos de Não Morrer

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68