Activitats Conferències i debats

Desuniversalitzar el món

Seminari PEI Obert dirigit per Lucía Egaña

10 al 11 oct. 2019

.

.

Els llegats del colonialisme continuen afectant la societat contemporània en múltiples aspectes. Com una conseqüència colonial, la paraula continua sent avui una propietat privatitzada per la blanquitud. La paraula i la raó s’han regit per les epistemologies occidentals de persones blanques, i en aquest sentit els discursos i les pràctiques estan marcats d’una manera violenta pel seu racisme universalitzador. Per aquest motiu calen espais de dissidència i de resistència en què la paraula i la veu pertanyin a persones no-blanques i a epistemologies considerades “altres” que, tot i ser ancestrals, han estat sistemàticament silenciades per la violència colonial.

“Desuniversalitzar el món” busca produir espais de reflexió respecte al moment actual, en què els discursos i les crítiques descolonials, antiracistes i anticolonials han irromput en els espais activistes i del pensament crític per violentar les maneres i els sentits establerts per Occident i les seves institucions. Aquests discursos apel·len a canviar les formes de conèixer basades en la racionalitat que va importar el projecte colonial de la modernitat europea i que van ser imposades per mitjà d’una configuració estratificada i extractiva del món. Però l’emergència actual de resistències polítiques i vitals no significa que la racionalitat occidental s’hagi reduït. Al contrari, la seva violència es fa present cada dia a través de sistemes fronterers, legals, culturals i afectius. Una violència que continua present en les polítiques del desig, en la validació dels cossos i també en les lògiques de l’espoliació i l’extractivisme que s’organitzen jeràrquicament de nord a sud, ja en termes de recursos naturals, com a força de treball humana i no humana o com a formes de pensament i vida.

Seria ingenu pensar que des d’unes institucions blanques, colonials i practicants del saqueig com ara els museus es puguin revertir els fonaments culturals que donen base i sustentació a la seva existència. Aquesta trobada no busca revertir sinó resistir i guarir, obrir esquerdes en aquestes epistemologies dels blancs que tracen agendes i maneres de fixar els sabers. Es tracta d’oferir pràctiques que perforin les lògiques modernes i colonials de l’heteropatriarcat capitalista i racista.

Aquesta trobada aplega veus de pensadores, artistes i col·lectius que, des de diversos contextos i moments històrics i a través de múltiples metodologies, treballen per la producció d’esquerdes en els relats colonials i racistes. Aquest PEI Obert busca expandir les possibilitats del fet de qüestionar l’eurocentrisme, per afavorir maneres no universalitzadores de pensar el món. Es tracta de donar lloc a subjectivitats i desitjos que desafien la norma colonial de la raó europea i del regne d’Espanya, i generar pràctiques, discursos, accions polítiques i afectes per guarir col·lectivament les ferides colonials que continuen obertes.

Participants: Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres (GPPAAN) (Barcelona), Colectivo Ayllu (Madrid), Gitanas feministas por la diversidad (Múrcia), Silvia Rivera Cusicanqui, Oyèrónké Oyèwùmi, Espacio Afrofeminista (Madrid), Colectivo Catàrsia (Barcelona), Escuelita antirracista (València), Jota Mombaça, Pêdra Costa i María Lugones.

Programa

DIJOUS 10 I DIVENDRES 11 D'OCTUBRE DE 2019
Lloc:
Auditori Meier
Inscripció: Amb inscripció prèvia. Aforament limitat
Preu: Gratuït

► En castellà i anglès amb traducció simultània

Amb el suport de:

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.