Aquesta activitat es podrà seguir en streaming.

Alguns dels texts d'aquesta secció no responen a la normalització ortogràfica i estilística de l'IEC per exprés desig dels autors.

DIVENDRES 11 D'OCTUBRE DE 2019
Lloc: Auditori Meier i Capella MACBA.
Accés a l'Auditori Meier per persones amb mobilitat reduïda a través de l'edifici Meier (recepció del museu).
Inscripció: Amb inscripció prèvia. Aforament limitat. L’accés a aquesta activitat gratuïta es farà per ordre d’arribada. Si alguna persona inscrita no pot accedir perquè l’aforament està complert, podrà seguir l’activitat per streaming a l’espai de La Cuina.
Preu: Gratuït
* La performance de Jota Mombaça es realitzarà a la Capella MACBA. Entrada lliure. No és necessària inscripció prèvia. Aforament limitat.

PROGRAMA
16:30 h Silvia Rivera Cusicanqui, Pensar en temps de dol planetari
Presenta Karen Mercado Andia. Estudiant del PEI.
Vivim un temps de confusió, de desarrelament i de falta de connexió entre la gent. Resistim, però també sentim impotència. La conferència versarà sobre les múltiples maneres en què sentim al sud i l’oprobi de les noves invasions capitalistes i colonials. A través dels nostres cossos, territoris i xarxes, es van filtrant totes aquestes temptatives de desarticular les nostres lluites. Silvia Rivera Cusicanqui també mostrarà imatges que permetin un acostament a aquestes situacions de greuge que a vegades no volem veure.
17:30 h Pausa
18:00 h Taula rodona. Xarxes polítiques i d’afectes 2
Les dues taules rodones tenen per objectiu posar en comú estratègies i metodologies des d’un punt de vista afirmatiu desenvolupat per col·lectius que combaten quotidianament el racisme de l’europa fortalesa i específicament el del regne d’espanya. Es tracta de grups di-versos que trenquen i fan complexa la idea homogeneïtzant de l’“altre” a través de les seves pròpies pràctica, supervivència i autoorganització, desenvolupant discursos i accions de re-sistència enfront al racisme estructural i quotidià.
Hi intervenen: Espacio Afrofeminista (Madrid), Yania Concepción Vicente i Esther (Mayoko) Ortega Arjonilla; Col·lectiu Catàrsia (Barcelona), Anne Cath Cornec i Gemma Ferreón Rivera; Escuelita Feminista, Antipatriarcal i Antiracista (València), Deborah Ekoka i Aisetou Kajakeh; Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona, Lamine Sarr. Dinamitzada per Tjaša Kancler
20:00 h Performance de Jota Mombaça, A Gente Combinamos de Não Morrer
Capella MACBA

Aquesta performance forma part d’una sèrie inspirada en l’obra homònima de l’escriptora de ficció afrobrasilera Conceição Evaristo. Consisteix en un ritual d’elaboració de les pèrdues necropolítiques a través de la producció de ganivets artesanals amb vidre trencat, branques i cordons vermells.

Inscripció
Accedeix-hi directament fent clic al botó.

BIOGRAFIES
CATÀRSIA
: És un col·lectiu activista format per joves asiàticodescendents de Catalunya sorgit el 2018 a la ciutat de Barcelona. El col·lectiu va néixer de la necessitat de desconstruir el concepte excloent d’“identitat catalana o espanyola” com a necessàriament blanca i homogènia. Malgrat ser persones autòctones, el fet de ser racialitzades per una societat suposadament oberta i tolerant continua generant sobre nosaltres la mateixa estereotipació i exotització. Com a col·lectiu, els nostres principals objectius són crear espais segurs on compartir les nostres experiències comunes, generar una altra mena de representativitat per als joves de les nostres comunitats familiars i aportar les nostres perspectives particulars a la lluita antiracista, especialment a través de l’art.

Gemma Ferreón Rivera: Vaig néixer a les Filipines, però vaig créixer a Barcelona. Fotògrafa i antropòloga social, actualment estic cursant el Màster en Educació Intercultural de la UNED. Confundadora el 2018 del col·lectiu antiracista d’asiàticodescendents Catàrsia, el meu interès se centra en les dones filipines i la feina de la llar i la cura.
Anne Cath Cornec: Analitzo las diferents relacions de poders i privilegis interpersonals per poder actuar-hi en contra, tenint en compte noves i antigues perspectives sobre les lluites a favor de les persones racialitzades. El meu principal interès és situar el fet racial en un context històric i geopolític. Soc una lluitadora a favor de l’antiracisme polític i una neta dels pensaments descolonials.

ESCUELITA FEMINISTA, ANTIPATRIARCAL Y ANTIRRACISTA (VALENCIA): Espai autogestionat format per dones migrants, racialitzades i companyes aliades en processos d’autoformació i formació comunitària des de les nostres experiències, sabers compartits i des de l’aliança amb germanes d’altres territoris. En les nostres trobades i conversatoris aprofundim en temes que ens travessen els cossos com ara els feminismes, el racisme, la interseccionalitat i les aliances, a més de diferents formes d’organització. Compartim les propostes del feminisme comunitari Antipatriarcal i també temes que sorgeixen de les nostres experiències diàries com a dones migrants i racialitzades per construir sabers comunitaris propis, inspirats en els sabers sentipensants ancestrals i d’altres territoris. La nostra lluita és Antipatriarcal, Antiracista, anticolonial i anticapitalista des de les propostes i des dels nostres cossos territoris.

ESPACIO AFROFEMINISTA CONCIENCIA AFRO: Aquest espai té com a objectiu posar en valor el coneixement de la negritud des de les perspectives diverses dels Afrofeminismes. Així mateix, intenta treballar en el coneixement, autoconeixement, autocura i empoderament de les feminitats negres i afrodescendents que habiten l’Estat espanyol, més concretament Madrid i la seva perifèria. Per acabar, establir ponts entre les diferents generacions de les feminitats afro/negres i entre les diverses tradicions de la diàspora afrodescendent.

Esther (Mayoko) Ortega Arjonilla: Docent universitària, investigadora i activista feminista-antiracista. Els seus interessos d’investigació i activistes se situen en les interseccions dels estudis crítics de raça/etnicitat, de gènere i sexualitat i teoria feminista queer.
Yania Concepción Vicente: Se situa com a dona negra, migrant i afrodescendent de la República Dominicana que treballa en l’àmbit de la sexualitat, l’antiracisme, la violència masclista i el bon tracte com a projecte de vida.

TJAŠA KANCLER: És activista, artista, investigador i professor associat al Departament d’Arts Visuals i Disseny (secció Art i Cultura Visual) de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Coeditor de la revista Desde el Margen, forma part del col·lectiu t.i.c.t.a.c. (Taller de Intervenciones Críticas Transfeministas Antirracistas Combativas).

JOTA MOMBAÇA: Nascuda i criada al nord-est del Brasil, Jota Mombaça és una marica no binària que escriu, fa performances i investiga sobre les relacions entre monstruositat i humanitat, estudis kuir, girs descolonials, interseccionalitat política, justícia anticolonial, redistribució de la violència, ficcions visionàries, la fi del món i tensions entre l’ètica, l’estètica, l’art i la política en les produccions de coneixement del sud del sud global

SILVIA RIVERA CUSICANQUI: Professora emèrita de la Universidad Mayor de San Andrés de La Paz (UMSA), forma part del col·lectiu autogestionari Colectivx Ch’ixi. El 1983 va fundar el Taller d’Història Oral Andina (THOA), amb el qual va treballar temes d’oralitat, identitat i moviments socials indígenes i populars, principalment en la regió aimara. En els últims anys ha impulsat l’espai El Tambo Colectivo, un centre cultural de La Paz que busca unir els sabers teòrics amb el treball manual i mediambiental. L’obra de Silvia Rivera Cusicanqui aborda la continuïtat de les lògiques de dominació de les identitats i les cultures indígenes, fins i tot en contextos en què aparentment s’ha produït un reconeixement formal de la diversitat i del valor del que és indígena. És autora de diversos llibres i ha realitzat vídeos i pel·lícules, tant documentals com de ficció.

SINDICAT POPULARS DE VENEDORS AMBULANTS DE BARCELONA: Som treballadors i treballadores migrants i som gent de pau. El 2015 vam crear el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona com una forma de donar-nos suport entre nosaltres enfront de la duresa del dia a dia venent al carrer i com una forma de defensar-nos del racisme institucional, la persecució i la criminalització. El juliol de 2017 vam llançar la marca Top Manta amb la intenció de millorar les nostres condicions de vida com a col·lectiu.
Els manters i manteres no vam arribar a Espanya amb les mans buides: tenim coneixements i oficis molt variats. N’hi ha que hem sigut sastres i pescadors al Senegal i molts tenim expe-riència com a comerciants. Tenim el nostre codi de valors: som solidaris entre nosaltres i amb altres col·lectius vulnerables, i considerem que la venda ambulant és una activitat digna i que sobreviure no és delicte.

Lamine Sarr: Membre fundador del col·lectiu i de la marca de roba Top Manta. Va arribar a Espanya el 2006 des del Senegal.

Co-organitzat
L'Internationale. Our many europes
Jota Mombaça, “A gente combinamos de não morrer”, 2019

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68