Activitats Cursos i seminaris

Desuniversalitzar el món

Seminari PEI Obert dirigit per Lucía Egaña (Primera sessió)

10 oct. 2019

16 - 21:30 h

Pêdra Costa. Foto: Joanna Pianka

Pêdra Costa. Foto: Joanna Pianka

Aquesta activitat es podrà seguir en streaming.Alguns dels texts d'aquesta secció no responen a la normalització ortogràfica i estilística de l'IEC per exprés desig dels autors.

DIJOUS 10 DE 2019
Idioma:
El seminari es desenvoluparà en castellà. La conferència en anglès tindrà traducció simultània al castellà.
Lloc: Auditori Meier i Capella MACBA.
Accés a l'Auditori Meier per persones amb mobilitat reduïda a través de l'edifici Meier (recepció del museu).
Inscripció: Amb inscripció prèvia. Aforament limitat. L’accés a aquesta activitat gratuïta es farà per ordre d’arribada. Si alguna persona inscrita no pot accedir perquè l’aforament està complert, podrà seguir l’activitat per streaming a l’espai de La Cuina.
Preu: Gratuït
* La performance de Pêdra Costa es realitzarà a la Capella MACBA. Entrada lliure. No és necessària inscripció prèvia. Aforament limitat.

16:00 h Presentació a càrrec de Lucía Egaña Rojas, directora del seminari
16:30 h Oyèrónké Oyèwùmi, Decolonizing Knowledge: Re-Centering Africa and African Epistemologies in the Quest for Global Transformation
Presenta Lizette Nin. Estudiant del PEI.
Avui dia ressona arreu del món la crida a descolonitzar universitats, disciplines, moviments socials i fins i tot el mateix coneixement. Enlloc ressona amb tanta força com a Àfrica i entre els pobles d’ascendència africana la recerca de transformació social, a causa del lloc que des de fa segles ha ocupat el continent en el desigual/injust sistema global. Des de l’inici, les epistemologies eurocèntriques van ser fonamentals per a la subjugació dels pobles conquerits i la seva contínua dominació. Per tant, cal que els africans recuperin les tradicions intel·lectuals endògenes i reclamin la seva sobirania. La conferència es basarà en la investigació que la mateixa Oyèrónké Oyèwùmi ha desenvolupat durant dècades sobre els sistemes africans de coneixement, gènere, raça, descolonialitat i autorecuperació.
Aquesta conferència disposarà de servei de traducció simultània al castellà.
17:30 h María Lugones, De la universalitat del gènere en la metodologia colonial
Presenta Eduardo Carrera. Estudiant del PEI.
El treball de María Lugones és de gran rellevància per haver incorporat en el pensament i en les polítiques descolonials una mirada interseccional a través de la colonialitat del gènere. Aquesta mirada emfatitza que no és possible pensar la colonialitat sense considerar el sistema de gènere com un element que la constitueix. Així mateix, l’autora planteja que la matriu de dominació de les societats està ordenada per interseccions que responen a factors econòmics, polítics i ideològics.
18:30 h Pausa
18:45 Taula rodonda. Xarxes polítiques i d’afectes 1
Les dues taules rodones tenen per objectiu posar en comú estratègies i metodologies des d’un punt de vista afirmatiu desenvolupat per col·lectius que combaten quotidianament el racisme de l’europa fortalesa i específicament el del regne d’espanya. Es tracta de grups di-versos que trenquen i fan complexa la idea homogeneïtzant de l’“altre” a través de les seves pròpies pràctica, supervivència i autoorganització, desenvolupant discursos i accions de re-sistència enfront al racisme estructural i quotidià.
Hi intervenen: Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres (GPPAAN, Barcelona); Colectivo Ayllu (Madrid), iki yos piña narváez i Francisco Godoy; Gitanas Feministas por la Diversidad (Múrcia), María José Jiménez Cortiñas i Eva Hernández Viudes. Dinamitzada per Úrsula Santa Cruz
20:30 h Performance de Pêdra Costa, de_colon_isation part III: the bum bum cream
Capella MACBA

de_colon_isation és una presentació en viu que vol crear un espai d’intimitat i reclam polític a través del cos, imatges en viu captades per una dildocàmera i el manifest “El culo del sur”. Pêdra utilitza el postporno com a estratègia de plaer, estètica i política. Fracàs i precarietat són dues paraules que impregnen tant la seva biografia com les seves obres d’art. En interpretar l’artista com a exhibicionista, mostra la performance com un lloc per interactuar amb la presència del públic i pertorbar la seva mirada a través dels sentiments, el desig i l’empatia. L’acció fusiona les categories socials de públic i privat, privilegis i subalternitat, igualtat i alteritat.

Co-organitzat

Our Many Europes és un programa de la confederació europea de museus "L'Internationale" i cofinançat pel Programa Europa Creativa de la Unió Europea. Els membres de L'Internationale (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Moderna Galerija (MG + msum), Ljubljana, Van Abbemuseum, Països Baixos, MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, SALT Research and programs a Istanbul i Ankara, i el Museu Reina Sofia, Madrid) i els seus socis del National College of Art and Design y (NCAD), Dublín i Valand Academy (Gothenburg University) estan presentant més de 40 activitats públiques (conferències, exposicions, tallers) des d'ara fins a maig de 2022.

Inscripció

Contacte

Programes públics
macba@macba.cat
Tel: 93 481 33 68

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Documents

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.