DES/ARRELAMENT. School of Common Knowledge 2025 

De l’11 al 16 de novembre de 2025
Museo Reina Sofía i MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona  

El Museo Reina Sofía i el MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona llancen la convocatòria per a l’edició 2025 de School of Common Knowledge (Escola de Coneixements Comuns), la qual se celebrarà de l’11 al 16 de novembre a Madrid i a Barcelona.   El projecte School of Common Knowledge (SCK) sorgeix de les experiències, les xarxes i els sabers de L’Internationale, una confederació de museus, organitzacions artístiques i universitats que busca reimaginar i practicar l’internacionalisme, la solidaritat i el comunalisme en el marc del sector cultural. Aquest any, el programa de la SCK gira entorn del camp de friccions interpretatives que les nocions d’arrelament i desarrelament obren en el marc dels desafiaments —colonials, migratoris i ecològics— actuals Prenent com a punt de partida el llegat de Glossary of Common Knowledge i l’actual programa europeu Museum of the Commons, la SCK convida les participants a reflexionar sobre el poder del llenguatge per configurar la nostra comprensió de l’art i la societat a través de metodologies de coaprenentatge. El propòsit d’aquesta escola és ser nòmada i situada alhora, ja que tracta situacions culturals i geopolítiques específiques i, alhora, se n’exploren les relacions i la interdependències amb la resta del món.  En aquest present marcat pel militarisme i la guerra, per la criminalització de la migració i per l’hiperidentitarisme, els conceptes de pertinença i no-pertinença es tornen inestables i requereixen una reflexió col·lectiva arran de les següents preguntes:

Com podem reformular el sentit i la pràctica de pertinença a un context allunyant-nos dels paradigmes nacionalistes reductius o de la violència del desplaçament? Com sostenir críticament l’entrellaçament entre les rutes colonials i les arrels culturals de les quals formem part? Què fem amb els llegats tòxics que heretem? I amb les genealogies i pràctiques emancipadores amb què escollim alinear-nos? Una pràctica renovada d’arrelament, plantejada a través de la construcció de coalicions des de l’afinitat, pot formar part d’un procés de desidentificació? Quines geografies —culturals, artístiques, polítiques— designen aquestes pràctiques de descentrament, (des)arrelament, (no)pertinença i (des)alineament? 
A partir d’aquests plantejaments, el programa de la SCK inclou un seguit de visites a iniciatives que aborden aquestes qüestions des d’una perspectiva situada (com ara Museo Situado, Paisanaje i La Cuina del MACBA, entre d’altres); exposicions i projectes en curs (Projectar un planeta negre. L’art i la cultura de Panàfrica); i una conferència a càrrec de Stefano Harney i Fred Moten, així com trobades diàries de lectura i debat, sessions de collita editorial i moments de convivència col·lectiva. 
Com participar-hi
Per participar-hi, cal enviar una breu carta de motivació (màx. 500 paraules), acompanyada d’una biografia i dades de contacte abans del 27 de juny. Cal enviar les sol·licituds en format PDF (un sol document) al correu: sck@macba.cat. Es comunicarà a les seleccionades abans del 9 de juliol. 
Contribució
Se sol·licita una contribució de 300€ per participant, la qual cobrirà el transport entre Madrid i Barcelona, així com la major part dels àpats mentre duri el programa. Les participants hauran de fer-se càrrec del seu viatge d’anada fins a Madrid i la tornada des de Barcelona, així com l’allotjament a totes dues ciutats.  Per a més informació, visita: internationaleonline.org. Imatge: School of Common Knowledge a la seva primera edició a Zagreb i Ljubljana, 2024. Foto: Vanja Babic

Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les seus/ves autors/es i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d’ells.