Activitats Cursos i seminaris

Cossos i anticossos. Cos, identitat i gènere en l’art contemporani

Curso d'estiu per professorat de secundària

01 al 05 jul. 2019

10 - 13 h

Esther Ferrer,

Esther Ferrer, "Íntimo y personal", 1977. Foto: Ethel Blum

En aquest curs proposem una sèrie d'eines i recursos teòrics i pràctics destinats a generar un projecte educatiu centrat en les possibilitats que ofereix l'art contemporani per pensar el cos d'una manera diferent de com ho fan la publicitat, algunes propostes cinematogràfiques o, per esmentar-ne un altre exemple, certs videojocs. Tant en l'educació primària com en la secundària, la identitat, el gènere, la consciència corporal o la diversitat són temes essencials que es poden tractar a través del treball amb obres d'artistes que han fet del cos la pedra de toc de la seva trajectòria. Perquè l'art, en paraules de J. L. Brea, «resisteix a aquesta economia generalitzada de la representació que despotitza la totalitat de les formes d'existència de l'humà», mitjançant l’art podem generar anticossos, reivindicar el caràcter indisciplinable, desbordat, extralimitat de cos(sos), identitat(s) i gènere(s).

Un anticòs és una substància que produeix el nostre organisme quan reacciona davant la presència i l'acció d'un antigen. I si l'art contemporani –i, en concret, la tematització del cos en l’obra d’alguns i algunes artistes– tingués la capacitat de generar anticossos per resistir a la corrosiva presència d'un antigen produït a través de la norma, de la disciplina, de la concepció normativa del que ha de ser un cos i els afectes que se suposa que han de travessar-lo? Des d'aquesta perspectiva abordem algunes obres de l'actual presentació de la Col·lecció MACBA: considerades com a anticossos, cadascuna esdevé una eina de defensa que ens proporciona un potent utillatge crític per pensar el cos, les identitats i el gènere.

Curs impartit per Cloe Masotta, crítica, analista i docent de cinema i art contemporani.

Programa

DE L'1 AL 5 DE JULIOL, de 10 a 13 h
Lloc:
Espai La Cuina (Aula 0)
Preu: Gratuït. Amb inscripció prèvia.

Contacte

Educació
educacio@macba.cat
Tel: 93 412 14 13

Informació de contacteGràcies al mecenatge educatiu de la Fundación Banco Santander. Som conscients que per contribuir a l’art contemporani cal donar suport a l’ensenyament i promoure un sistema pedagògic que refermi la creativitat i l’experiència estètica.

La Fundación Banco Santander comparteix plenament aquesta filosofia amb nosaltres, i és per això que un any més col·labora amb el MACBA actuant com a mecenes del seu Programa de Formació Permanent del Professorat.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.