Conservació

La conservació de la Col·lecció

Una de les tasques principals del Museu és conservar el patrimoni per a les generacions futures i fer-lo accessible al públic. Per aquest motiu, en el dia a dia es porta a terme un programa de conservació preventiva i, en els casos en què l’obra ho requereix, es fan també les accions necessàries de conservació i restauració, d’acord amb els preceptes de respecte per a la integritat de l’obra i mínima intervenció. En aquest procés, hi poden col·laborar tant el mateix artista com els professionals vinculats als diversos àmbits de l’art contemporani.

La conservació preventiva inclou totes les accions que, directament o indirectament, allarguen la vida d’una col·lecció, respecten la integritat de l’obra i en permeten l’accés. Amb la participació en el projecte Preventive Conservation 2, el MACBA va entrar el 1999 en un pla d’implementació i sensibilització sobre la conservació preventiva, que ara ja forma part dels protocols habituals d’actuació de l’equip del Museu.

Les obres solen presentar-se en forma d’ instal·lació, objecte, pintura, material gràfic, art multimèdia i fotografia, però les característiques morfològiques, constitutives i de reproducció de l’art contemporani són diverses i complexes, i es fa molt difícil fer-ne una llista exhaustiva. Sovint, per conservar una obra, cal la participació d’especialistes d’àmbits molt diversos que no pertanyen pròpiament al món de la conservació.

Projectes de col·laboració

La participació en projectes d’investigació amb altres centres ha permès al MACBA aprofundir en el coneixement sobre temes com ara el comportament dels nous materials, la documentació i la comprensió de les obres, els nous sistemes de conservació preventiva i les tècniques d’intervencions. Actualment el MACBA col·labora amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) i el Departament de Sanitat Animal de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

D’altra banda, una de les tasques pròpies de la restauració és la de sensibilitzar els professionals d’altres camps amb els quals es treballa conjuntament, ja sigui a través de tallers o seminaris. En aquesta mateixa direcció, el MACBA té un programa de pràctiques que li permet col·laborar amb diversos centres nacionals i internacionals en la formació dels professionals d’aquest àmbit. I, finalment, cal destacar les campanyes de conscienciació del visitant, a qui se li fa veure la importància del seu paper en la conservació de les obres.

Continguts relacionats

Recorreguts

Vídeos

Galeria de fotos

  • Foto: Noemí Mases / MACBA, 2012
  • Foto: Noemí Mases / MACBA, 2013.
  • Foto: Sílvia Poch, 2014
  • Foto: Sílvia Poch, 2014
  • Foto: Gemma Planell / MACBA, 2012
  • Foto: Tony Coll, 2012
  • Conservació de la Col·lecció
  • Conservació de la Col·lecció
  • Conservació de la Col·lecció
  • Conservació de la Col·lecció

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.