al

Conferència a càrrec de John Rajchman

«Què és l'acte de creació?» va ser el títol d'una conferència que Gilles Deleuze va pronunciar davant d'una sèrie de cineastes el 1987 i que va ser filmada. Televisada al cap de dos anys, el seu contingut no es va publicar fins a després de la seva mort (avui dia inclòs a Dos regímenes de locos, Pre-Textos, 2008). La conferència tractava sobre el que algú pensa, o «té idees», en cinema o pintura, en ciència o filosofia; la manera que aquestes idees es creuen i interfereixen les unes amb les altres, amb la qual cosa envolten la invenció de noves formes d'espai i temps. Així, desenvolupa el tema general de crítica i creació, present en tota l'obra de Deleuze; però també planteja la pregunta en un moment i una circumstància particulars, com va passar amb la conferència que va fer el 1988 titulada «Què és un dispositiu?»: Què representa «tenir idees» en un nou sistema econòmic i tecnològic, cada cop més dominat per la comunicació i la informació, o en relació amb la nova situació i el nou problema que Deleuze va anomenar «control»? I llavors, què és un «acte creatiu?»
Al cap de vint anys, abordem de nou el tema i el context en el treball de Deleuze, alhora que reflexionem sobre la manera que aquest es pot desenvolupar i estendre actualment.
John Rajchman és professor i director del Modern Art M.A. Programs, en el Departament d'Història de l'Art i Arqueologia de la Universitat de Colúmbia. Entre els seus llibres destaquen: Michel Foucault: The Freedom of Philosophy (1985); Le Savoir-faire avec l'inconscient: éthique et psychanalyse (1986); Philosophical Events: Essays of the '80s (1991); Truth and Eros, Foucault, Lacan and the Question of Ethics (1991); Constructions (Writing Architecture) (1998); The Deleuze Connections (2000); Rendre la terre légère (2005), i La pensée américaine contemporaine.

Aquesta activitat forma part del PEI obert.


Programa

Dijous 11 de juny de 2009, a les 19.30 h
Programes públics MACBA
pei [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Àudios

The Deleuze Connections
The Deleuze Connections