Fons de la Col·lecció

Perejaume 'Compostatge de nou pintures, compostatge de sis pintures i compostatge d'una pintura amb marc i vidr...', 1994

Compostatge de nou pintures, compostatge de sis pintures i compostatge d'una pintura amb marc i vidre

Perejaume

Fecha:
1994
Tipo obra:
Pintura
Material:
Oli, tela i fusta
Medidas:
3 elements de mides diverses
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit particular, Barcelona
Registre núm:
1789

“Polvoritzar la noció d’obra. Fer, de la noció d’obra, pigments. / Aglutinar, amb oli de llinosa, els pigments de la noció d’obra.” Compostatge de nou pintures posa en procés de compostatge els ingredients físics d’un quadre: olis, tela i fusta. El títol al·ludeix al procés de transformació de la matèria orgànica per obtenir el compost o l’adob natural. Si la tradició pictòrica es fonamenta en l’esforç de representació, Perejaume redueix la pintura a la seva condició estrictament matèrica.

Una de les referències constants de Perejaume és la pintura com a mitjà de representació, que ell vincula al seu interès pel paisatge. Bona part de les obres, tan literàries com visuals d’aquest artista, plantegen els vincles entre els elements pictòrics, el paisatge i els paràmetres propis de la representació pictòrica. És en aquest context on cal situar termes com “despintura”, un dels conceptes claus del seu autor. La despintura deixa que sigui la mateixa pintura que posi en qüestió els seus mateixos fonaments. Com explica el mateix Perejaume: “L’eliminació de la representació a través de l’abstracció, el monocrom i la desmaterialització, tots ells subgèneres de les acaballes de la modernitat, queda radicalitzada per la despintura. Considerant la pintura com una predadora, la despintura té per objectiu una restitució metòdica dels materials invertits en tanta representació com ens envolta.”

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Àudios

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.