Arribem al número 100
La Col·lecció MACBA… setmana a setmana
El maig de 2020, la Col·lecció MACBA celebrava la tornada al món després d’un tancament que ens havia reclòs a casa durant setmanes inaugurant els Col·leccionables. Una sèrie oberta que, setmana a setmana, ha compartit una de les obres de la Col·lecció.
Si el primer va ser la psicodèlia feliç de Sture Johannesson, s’ha anat posant el focus en les identitats i les diversitats, la ciutat i les fronteres innecessàries, els feminismes i les ecologies, les revolucions possibles i els museus desitjables… La voluntat de fer més porosa la Col·lecció i mostrar-ne la seva vitalitat ha orientat les tries. Hem recollit algunes de les línies discursives del museu, les seves exposicions temporals, les renovacions de la mostra permanent, els préstecs i les obres viatgeres, les noves adquisicions, les obres del MACBA que es troben en espais públics de la ciutat, alguns dels comiats significatius dels artistes de la Col·lecció… i per descomptat, allò que ha anat passant i ha marcat el curs del dies. Perquè, com dèiem quan començàvem, a vegades l’art s’avança a la vida.
ELS MÉS VISTOS
“Vull una lesbiana com a presidenta. Vull una persona amb sida com a president i un marica com a vicepresident i vull algú sense assegurança mèdica…”. Una de les recents adquisicions de la Col·lecció MACBA és l’obra més coneguda de Zoe Leonard, un poema que clama a favor de la justícia social.
“El que m’interessa i el que he intentat tractar és el que jo anomeno ‘small memory’ o petita memòria. És allò que ens diferencia d’algú altre. La ‘great memory’ o gran memòria la trobem als llibres d’història, però els bocins d’informació que cadascú de nosaltres ha anat acumulant són el que ens fa ser allò que som.” Christian Boltanski, 1996
El novembre de 1995, el MACBA presentava la seva primera exposició: FONS PER A UNA COL·LECCIÓ. S’hi mostrava la nova Col·lecció del museu, amb una àmplia mostra d’obres de les diferents avantguardes, des dels anys trenta del segle XX fins als noranta.
“Si el febrer és el mes de la història negra i el març és el mes de la història de les dones, què passa la resta de l’any?” Entre les diferents preguntes llençades per les Guerrilla Girls, hi ha aquest Qüestionari sorpresa.
Un dels artistes que va contribuir a fer visible la lluita contra la sida als anys vuitanta i noranta va ser Felix Gonzalez-Torres, que no entenia la pràctica de l’art dissociada de la vida i de l’acció social.
Col·lecció MACBA. Preludi. Intenció Poètica
