al

Cineclub pretén recuperar l’experiència compartida de mirar pel·lícules per establir un diàleg amb el cinema i a través del cinema posant les nostres mirades en comú. Es tracta de crear un grup –que s’intenta que sigui heterogeni– de persones interessades en les imatges en moviment amb l’objectiu de descobrir, observar i debatre d’una manera crítica la representació cinematogràfica contemporània.

A cada sessió veurem una pel·lícula de cinema de no-ficció, proposada i seleccionada de manera consensuada, que després sotmetrem a debat mitjançant dinàmiques diverses. Aquest debat s’estableix des d’una pràctica horitzontal i feminista, des de les narratives del sud, de circulació de la paraula, per generar un espai d’escolta i de confiança obert en què ens puguem relacionar d’una manera no formal entre nosaltres i amb el cinema. És un espai dinàmic de trobada que, més enllà del rol de l’espectador passiu, potencia una reflexió col·lectiva a partir d’un diàleg entre mirades.

A càrrec de Laura Arensburg i Catarina Botelho, artistes.

Laura Arensburg és artista audiovisual, titulada el 2005 per l’ENERC, l’escola de cinema de l’Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales de Argentina (INCAA). El 2018 va finalitzar el Programa d’Estudis Independents del MACBA. Ha rebut diverses beques i premis i la seva obra ha estat seleccionada en festivals de l’Amèrica Llatina i Europa, principalment. Ha col·laborat en la producció de pel·lícules, programes de televisió, peces de videoart i obres de dansa contemporània. També participa en l’àrea d’educació de centres artístics, en la mediació i en la coordinació de tallers de vídeo per a adolescents. Ha estat resident a Hangar i pròximament ho serà a La Escocesa. Actualment està desenvolupant el seu primer llargmetratge documental, La partida.

Catarina Botelho és artista visual i treballa sobretot amb fotografia i vídeo. Des de 2005 ha participat en diverses exposicions, residències i premis, especialment a Portugal, Espanya i el Brasil. Col·labora en l’àrea d’educació de museus d’art contemporani i associacions en el desenvolupament de programes i activitats d’experimentació artística. També es dedica a l’activisme en l’àmbit del dret a la ciutat. El 2017 va fer la seva primera pel·lícula, Notas de campo, una mirada generacional sobre l’experiència dels anys d’austeritat a Portugal. Recentment ha acabat el Programa de Estudis Independents del MACBA i actualment és resident a La Escocesa. Viu entre Barcelona i Lisboa.

Programa del primer cicle del Cineclub, decidit en comú amb els assistents
GRUP D’ESTUDIS SOBRE EL CINEMA DE NO-FICCIÓ, del 29 de gener al 9 d’abril de 2019

► 29 de gener. ¿Què és la no-ficció?: El futuro perfecto, Nele Wolhatz, 2016, 65 min
► 12 de febrer. Les representacions del treball: Doméstica, Gabriel Mascaro, 2012, 76 min
► 26 de febrer. Feminismes: Las lindas, Melisa Liebenthal, 2016, 77 min
► 12 de març. Feixismes nous i vells: Después de... segunda parte. Atado y bien atado, Cecilia i José Bartolomé, 1983, 98 min
► 26 de març. Dissidències sexuals: Bixa Travesti, Kiko Goifman i Claudia Priscilla, 2018, 75 min
► 9 d'abril. Fronteres i migracions: Surire, Bettina Perut i Iván Osnovikoff, 2015, 80 min

CINECLUB

Programa

DIMARTS 1, 15 I 29 D'OCTUBRE I 12 I 26 DE NOVEMBRE, de 18.30 a 21.30 h
Lloc:
Auditori Convent
Preu: Gratuït
Places exhaurides.

Les persones interessades han d’enviar una carta de motivació a programespublics [at] macba [dot] cat, amb l’assumpte CINECLUB, abans del 27 de setembre.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68