Chaoscaccia per a violoncel (2013), elaborada en col·laboració amb Deborah Walker, posa l’accent en el procés gestual i permet desenvolupar diagrames entorn de la idea de shift process. Es tracta de copsar el gest musical en la seva dimensió d’esdeveniment, de buscar-ne la idea motriu i processual. A aquest efecte, les cartografies i els guions espaciotemporals ens permeten determinar el joc de variables i modelar esdeveniments dinàmics. El que ens interessa és la transitivitat, posar en relació dimensions heterogènies i els acoblaments que generen models lineals, exclusius o limitatius, per passar d’un mitjà a l’altre. Centrarem l’atenció en el moviment, les velocitats, la inestabilitat. Què determina el gest, si ja no és el resultat estable que se suposa que produeix?
Pascale Criton, compositora

Chaoscaccia és un guió plural elaborat a duo amb Pascale Criton. Partint del gest instrumental, inestable i continu, diversos estats coexisteixen; la seva energia avança, canviant, en un moviment de ruptura constant. Jo paro l’orella al so que produeix el gest, no produeixo un gest a la vista d’un so; energia incessant, sense tocar mai a terra. L’escolta provoca una reacció.
Deborah Walker, violoncel·lista

Aquesta activitat forma part del seminari Gilles Deleuze i la geologia de la creació.

Pascale Criton és compositora. Explora la variabilitat del so, les recepcions multimodals i l’espacialització de l’escolta. Va estudiar amb Ivan Wyschnegradsky, Gérard Grisey i Jean-Étienne Marie, es va formar en informàtica musical (Ircam,1986) i es va doctorar en musicologia (1999). Directora artística d’Art&Fact, concep esdeveniments que vinculen l’experiència de l’escolta a l’arquitectura, els llocs i els materials: concerts in situ i tallers d’experimentació en què el públic explora noves representacions del sonor (Ecouter autrement, Centre Pompidou-Metz, 2015). Ha escrit obres per encàrrec del Ministeri de Cultura francès, Radio-France i la Sacem. Les seves obres han estat publicades per Jobert Ed. i interpretades a França i a l’estranger per l’Ensemble 2e2m, l’Itinéraire, Aleph, Accroche Note, Taller Sonoro i Dedalus. Després de conèixer Gilles Deleuze, un fet decisiu per a ella, es va convertir en un dels seus interlocutors en qüestions musicals entre 1974 i 1987. Recentment ha publicat Gilles Deleuze, la pensée-musique, (co-dir.), Cdmc, Symétrie (2015). Website: www.pascalecriton.com.

Deborah Walker és una violoncel·lista resident a París, dedicada a la new music i la improvisació. Nascuda a Reggio Emilia (Itàlia) el 1981, després de graduar-se a la seva ciutat es va traslladar a París per estudiar amb Agnès Vesterman i Anssi Karttunen. Des de 2007 forma part de Dedalus, un conjunt de música contemporània i experimental que ha col·laborat, entre d’altres, amb Tom Johnson, Pascale Criton, Christian Wolff, Antoine Beuger i Jurg Frey. Ha treballat amb artistes com Joëlle Leandre, Markus Stockhausen, Garrett List i Philip Corner, i actualment ho fa amb les compositores Pascale Criton i Eliane Radigue amb peces per a violoncel sol. Ha participat en festivals com I Suoni delle Dolomiti, Italia Wave, ZKN de Karlsruhe, Festival d’Avinyó, Festival Nomad a M’Hamid (Marroc), Switch ON (Malàisia) i ha fet gires per Europa. També participa en espectacles de teatre, dansa i circ, com a compositora i com a intèrpret. Actualment està enllestint la tesi doctoral sobre les performances de Fluxus a Itàlia. Els seus enregistraments inclouen obres de Tom Johnson interpretades pel Dedalus Ensemble (New World), un directe del quintet de música intuïtiva Flowers of Now (21st Records), Frammenti di Scrittura Prematura (Imprint Records) i Imagine Book (ILDE).

Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
Chaoscaccia, un procés gestual

Programa

DISSABTE 7 DE NOVEMBRE DE 2015, 19 H
Lloc: Atri del MACBA.
Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68