Sessió del grup de treball de RWM del mes de juliol. Foto: Gemma Planell
Sessió del grup de treball de RWM del mes de juliol. Foto: Gemma Planell

És quelcom intangible, immaterial i difús en la línia del temps, ja que quan es publiqui això seran ja catorze anys acompanyant l’arxiu de Ràdio Web MACBA. Catorze anys en diferents intensitats i sempre amb una corba d’aprenentatge en pendent permanent, gairebé sense temps de parar, mirar cap endavant o cap enrere. Pensar tot fent.

Quan la Sònia López es va inventar el projecte, va anar així perquè l’impuls era provar una fórmula d’àudio en línia de tipus magazín aplicada a l’art, quan encara no vèiem la crisi a l’horitzó i el ritme de producció era cardíac. Podcasting començaven a dir-ne cap a aquell 2006, però des del MACBA en van dir ràdio, una ràdio fora de la ràdio. 

Un col·lapse sistèmic després, habitant folgadament el privilegi del flux de ments pensants i legitimació que es produeix des del museu, vam començar tímidament a sortir-nos del motlle i a estudiar a consciència les noves possibilitats que oferia el format en línia (encàrrecs específics, altres temporalitats, l’arxiu, les escenes eliminades, el text i altres intuïcions, accidents i capricis). Escriptura a moltes mans, oralitat, text, so i aprendre sobre la marxa. Les sessions d’enregistrament es van començar a estirar –de la mitja hora a deixar-se portar–, els metratges es van eixamplar i els processos es van dilatar: oralitat i auralitat es podien parlar. També vam començar a entendre críticament i en clau feminista la nostra acomplexada edició: qui parla i com es parla, però, sobretot, qui i com editem. Després de la cirurgia plàstica compulsiva dels inicis, en la qual tics, dubitacions i errors desapareixien a cop de tisores, tot cercant un discurs posthumà –que en realitat perseguia emmascarar maldestrament el nostre amateurisme–, vam començar a entendre i reivindicar el significat dels silencis, els balbucejos, els dubtes, els accents... Així mateix, la porta a la implicació dels entrevistats en els processos cada cop quedava més entreoberta, i cada cop més orelles i mans hi intervenien.

FAKA. Foto: Gemma Planell
Faka. Foto: Gemma Planell

D’aquella escriptura plural, en va sorgir, massa tard, ja el 2016, el Grup de Treball d’RWM, un dispositiu col·lectiu fluctuant per compartir aprenentatges entre les tisores del projecte, i amb qui no ens hem ajuntat des que va començar tot això. Suspesos en la bombolla digital social, les estadístiques de l’arxiu es dupliquen i continuen pujant, i de la galeria enfora ens sentim més presents i compartits que mai. I així celebrem avui aquest catorzè aniversari.

Per això, en aquest aniversari extraordinari penso destacar catorze moments de contacte, de complicitats i d’estar juntes. De pura nostàlgia de no estar-ho, però també de pura inquietud i desig de tornar-ho a estar. Juntes, plegades, frec a frec.

Anna Ramos, 2 de maig de 2020

 

Logo Ràdio web MACBA

Ràdio Web MACBA

Ràdio Web MACBA (RWM) és un projecte radiofònic del MACBA que es mou en les interseccions i plecs entre el pensament crític, l'art contemporani, la recerca artística, l'activisme, la transferència de coneixements, el sonor... i tot el que queda entremig.

Visitar Ràdio Web MACBA