al

Capitalisme històric, general intellect, poder constituent, comunisme

Aquest seminari d'Antonio Negri gira al voltant de l'elaboració d'un concepte de política apte per pensar els processos de constitució social en l'horitzó temporal dels propers anys.
La pregunta cabdal és aquesta: com pensar la política en el capitalisme? O declinada amb més concreció: com pensar una política anticapitalista en la conjuntura actual quan el capitalisme històric entra en una fase de caos sistèmic i turbulència global en què coincideixen la crisi de l'últim cicle sistèmic d'acumulació que es va iniciar a l'últim terç del segle XIX, l'exasperació i l'esgotament dels mecanismes d'estabilització secular d'aquest sistema i la fallida de les formes de regulació i estabilització de l'antagonisme vigents durant els últims cinquanta anys? Com pensar la política ateses les modalitats històriques d'existència del subjecte polític antagonista i la hipòtesi del general intellect com a figura dominant de la força de treball col·lectiva en la conjuntura present de l'economia-món capitalista? Com analitzar la nova centralitat del que és cultural i del que és immediatament polític en les formes contemporànies de subjectivació i socialitat? Què suposa la implementació d'aquesta hipòtesi per pensar les formes de la política actual i les modalitats d'organització i intervenció eficaces en els processos de construcció europea i de definició d'una nova geoeconomia i geopolítiques antagonistes d'abast veritablement global i de contingut netament anticapitalista? Quina relació hem d'establir entre les noves formes de producció i les noves formes de lluita política, de construcció constitucional i de pràctica política revolucionària?

Aquest seminari s'articula amb l'exposició "Com volem ser governats?"
(MACBA, 22 de setembre-14 de novembre de 2004), que proposa un debat sobre el potencial del camp artístic en la imaginació política.

Antonio Negri és catedràtic de Doctrina de l'Estat a la Universitat de Pàdua. És autor, entre d'altres, dels llibres: El poder constituyente (1994), Spinoza subversivo (2000), La forma estado (2003) i Imperio, amb Michael Hard (2002).

Amb la col·laboració de:
Akal

Programa

PROGRAMA

DIVENDRES 16 D'ABRIL, A LES 19.30 h
Política, comunisme i forces de treball multinacionals en el capitalisme global.
MACBA. Atri.

DISSABTE 17 D'ABRIL, A LES 20 h
Els moviments i la política dels moviments: poder constituent i noves formes de construcció del comunisme.
Espai Obert. c/ Blasco de Garay, 2

DILLUNS 19 D'ABRIL, A LES 12 h
Autonomia obrera, capitalisme i moviment de resistència global.
Facultat de Filosofia, Universitat de Barcelona. Saló de Graus, c/ Baldiri Reixac, s/n
Entrada lliure. Aforament limitat
Amb servei de traducció simultània

Organitzat en col·laboració amb Ediciones Akal

Serveis Culturals MACBA
tlf. 93 412 08 10 (ext. 381)
servcult [at] macba [dot] cat