Activitats Cursos i seminaris

B.D. Women: de la ferida colonial a la dissidència sexual

Un projecte de Diásporas críticas

23 oct. al 11 des. 2014

B.D. Women

B.D. Women

En pro de desenvolupar una sèrie d’accions col·lectives per al projecte Descolonitzar el museu (27, 28 i 29 de novembre, Auditori Meier), Diásporas críticas obre el projecte B.D. Women: de la ferida colonial a la dissidència sexual.

Aquest projecte d’investigació-acció planteja l’ampliació i activació d’un arxiu de llenguatges poeticopolítics produïts entre els anys vuitanta i noranta per «les diàspores crítiques»: una multitud de veus que protesten davant els nous règims de racialització i sexualització intensificats en l’era neoliberal.

L’ampliació de l’arxiu en procés pretén vincular i desocultar l’actualitat de la colonialitat del poder en el context europeu, així com visibilitzar els activismes i pràctiques artístiques de resistència. Per intervenir en el context actual dins de l’Estat espanyol, el projecte creua la hipòtesi sobre la construcció i la distribució contemporànies de sexe i raça adoptant estratègies i metodologies de la crítica feminista negra i xicana, les pràctiques artístiques descolonials i feministes, i les pràctiques d’escriptura i autoproducció de les locas llatinoamericanes.

B.D. Women: de la ferida colonial a la dissidència sexual consistirà en quatre sessions de lectura i escriptura que recorreran el treball poeticopolític de Gloria Anzaldúa, Valerie Mason-John, Audre Lorde, Valeria Flores, Pedro Lemebel, Néstor Perlongher i Aimé Césaire.

Programa

Aquest grup està orientat a persones que tinguin coneixements previs en la matèria. S’agrairà que si no s’assisteix a les sessions s’informi sobre l’anul·lació de la inscripció.

Dijous 23 d’octubre de 2014, de 18 a 20 h
Auditori Convent dels Àngels
Obertura del projecte B.D. Women: de la ferida colonial a la dissidència sexual
Aquesta sessió és oberta i no cal inscripció prèvia. Comptarà amb les projeccions Matar el miedo (2013) de Verónica Lahitte i Looking For Langston (1989) d’Isaac Julien.
La conversa versarà sobre l’activació de l’arxiu poeticopolític; introducció als objectius i les metodologies per al projecte B.D. Women: de la ferida colonial a la dissidència sexual.

Dijous 6 de novembre de 2014, de 19.30 a 21.30 h
Lloc: Espacio del Inmigrante del Raval. Passatge Bernadi Martorell, 1r, 1a
Sessió de lectura i escriptura a coordinar amb el grup

Dijous 20 de novembre de 2014, de 19.30 a 21.30 h
Lloc: Espacio del Inmigrante del Raval. Passatge Bernadi Martorell, 1r, 1a
Preparació per descolonitzar el museu

Dijous 11 de desembre de 2014, de 18 a 20 h
Lloc: Espacio del Inmigrante del Raval. Passatge Bernadi Martorell, 1r, 1a
Sessió de tancament de l’espai


BIBLIOGRAFIA general
Aimé Césaire, Discurso sobre la negritud (1987); Valeria Flores, Deslenguada (2010); Combahee River Collective, A Black Feminist Statement (1977); Néstor Perlongher, Pavón (1987); Pedro Lemebel, Loco afán (1996); Audre Lorde, La transformación del silencio en lenguaje y acción (1983); Gloria Anzaldúa, Writing Is A Sensuous Act (1987); Inge Blackman, Femme (2009); Adrienne Rich, Cartografía del silencio (1974-1977) y Pratibha Parmar, That Moment of Emergence (1993).


PARTICIPANTS
Diásporas críticas és una plataforma d’investigació artística que funciona dins i fora dels límits de la institució museística amb l’objectiu de construir, mitjançant un procés d’investigació col•lectiva, una relació solidària entre activistes, artistes, agents culturals i veïns. Com a espai de resistència a les polítiques de vigilància sexual i racial, els seus projectes d’investigació-acció pretenen comprendre i sofisticar conceptes fonamentals del pensament descolonial i les seves actuals diàspores crítiques. A través d’aquestes derives s’intenta identificar les claus del procés de la colonialitat contemporània en els dispositius d’eurocentrisme. Diásporas críticas està dinamitzada per Verónica Lahitte (Buenos Aires, 1980), artista visual; Rebecca Close (Londres, 1987), investigadora; Anyely Marín Cisneros (Caracas, 1977), investigadora i docent.

Inscripció

Auditori Convent dels Àngels / Centre d’Estudis i Documentació MACBA. Activitat gratuïta. Amb inscripció prèvia.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Activitats

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.