Fons de la Col·lecció

Joan Rabascall 'Atomic Kiss', 1968

Atomic Kiss

Petó atòmic

Fecha:
1968
Tipo obra:
Pintura
Material:
Acrílic sobre tela
Medidas:
162 x 97 cm
Procedencia:
Col·lecció MACBA. Fons de l'Ajuntament de Barcelona
Registre núm:
3219

En les obres de Rabascall hi trobem al·lusions al món de la comunicació, al de les empreses i indústries que dominen el món, la conquesta de l’espai sideral com a exhibició de poder i la presència de les masses com a testimoni dels nous públics que dibuixen els media, una aglomeració d’individus seleccionats sense atendre a les tradicionals estructures socials, de classe o d’identitat. Una massa que respon per igual als nous fenòmens culturals del segle XX: el cinema, la ràdio, el periodisme, la televisió, la música popular, el còmic, la ciència-ficció, els best-sellers, el futbol, la moda i altres signes culturals que reflecteixen la fenomenologia del present. Rabascall ens els presenta amb el desig de deixar entreveure la manipulació que la societat de la informació promou en les consciències.

Allà on Rabascall se’ns mostra més agut és en el retrat de l’American way of life que s’imposa per tot Europa, continent que havia restat una mica al marge de la societat consumista, les comportes de la qual s’obren també a final dels anys cinquanta, un cop superada la postguerra més crua.

L’altre referent rellevant en els collages de Rabascall és el retrat de la violència, relacionada amb el sexe, la política i l’amenaça de la bomba atòmica, que ell situa a dreta i esquerra del globus terraqüi, és a dir, a Orient i a Occident, com ho evidencien els collages L’Explosió (1966) o Drapeau (1967).

El conjunt és el resultat de tota una iconografia importada de la cinematografia de Hollywood, bé en la imatge masculina derivada dels westerns o els films de gàngsters, bé en la femenina, procedent del star-system i del mite Marilyn Monroe.

 • Afegeix al Recorregut

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

 • Comparteix

  Per email

 • Comenta

  Inicia sessió

  Per comentar o crear Recorreguts cal registrar-se. Encara no ho has fet? Registra't

Continguts relacionats

Publicacions

Exposicions

Per què visites la web del MACBA?

Moltes gràcies! La teva resposta ens ajuda a millorar aquesta web.