Va de mostrar la pluralitat de propostes de les dones artistes de la Col·lecció MACBA, amb les seves diferències i encaixos, amb la seva multiplicitat i complexitat. En aquest recorregut en compartim algunes. Són obres d’experimentació i recerca formal però també de denúncia i memòria social, de comunicació col·lectiva i pràctica política. No només la matèria i l’espai són objecte d’exploració, també ho són la veu, el cos, l’absència i la idea de grup. Amb una gran llibertat, les artistes de la Col·lecció MACBA mostren la seva vitalitat. Que sigui 8 de març cada dia.

Sense títol

Silvia Gubern, Sense títol, 1965-1973

Silvia Gubern

Va néixer a Barcelona el 1941. Formada a l’Escola de disseny Elisava –en va ser una de les primeres promocions–, va ser pionera a finals dels anys seixanta de l’art conceptual a Catalunya. Va formar un nucli actiu amb artistes com Jordi Galí, Antoni Llena i Àngel Jové, amb els quals va presentar propostes pobres i efímeres i també accions al Jardí del Maduixer, la casa que compartien a Barcelona, referència obligada com a punt de partida del conceptualisme a l’Estat espanyol.

Saber més de l'artista  

Hey Joe

Kristin Oppenheim, Hey Joe, 1996

Kristin Oppenheim

Va néixer a Honolulu (Hawaii) el 1959, i viu i treballa a Nova York. En les seves instal·lacions sonores i visuals, utilitza la seva veu, melancòlica i misteriosa, per crear un determinat clima emocional. Inserida en el corrent minimalista, forma part dels artistes visuals que han utilitzat la veu humana com a matèria d’experimentació.

Saber més de l'artista  

Pecadors

Valeska Soares, Sinners, 1995

Valeska Soares

En un dels seus treballs primerencs, aquesta artista brasilera instal·lada a Nova York suggereix l’absència d’un cos anònim a través de l’empremta que han deixat el seus genolls a la superfície de cera d’un banc. Posa en joc conceptes com pietat, culpa o pecat, que són rellegits en clau laica i vinculats a l’acte creatiu.

Saber més de l'artista

La fi, el principi

Magdalena Jitrik, El fin, el principio, 2013

Magdalena Jitrik

Va néixer el 1963 a Buenos Aires, ciutat on viu i treballa. En la seva obra pictòrica, plantejada en clau d’abstracció geomètrica, uneix o enllaça la tradició de Malèvitx i Kandinski amb la de les cultures i els pobles autòctons americans. Jitrik sovint incorpora a la seva obra missatges de la tradició revolucionària moderna que remeten a fets històrics.

Saber més de l'artista

...

 Lucia Nogueira, ..., 1992

Lucia Nogueira

Nascuda a Goiânia (Brasil) i establerta a Londres des de 1975. La seva obra uneix, d’una manera molt personal i amb una gran llibertat, objectes i elements constructius amb una presència del cos i de la idea de fragment, enllaçant amb la tradició brasilera dels anys setanta.

Saber més de l'artista

40 km

Teresa Margolles, 40 km, 2014

Teresa Margolles

Nascuda a Mèxic, després de col·laborar com a voluntària forense en un dipòsit de cadàvers, Margolles va tenir clar que volia centrar el seu treball a fer visible els assassinats a Mèxic, la majoria dels quals queden impunes. Alguns del temes tractats al llarg de la seva carrera són el dolor, la violència, el maltractament a la dona o la desigualtat social.

Saber més de l'artista

Tauber Tanz / Dansa del sord

Danica Dakic, Tauber Tanz / Deaf Dance, 2003

Danica Dakic

Neix l'any 1962 a Sarajevo, i viu i treballa entre Sarajevo i Düsseldorf. Els seus treballs investiguen els àmbits d'identitat cultural i personal, i els polítics i geogràfics. L'artista es qüestiona el tema de la construcció de la identitat i de la "llar” que resulta dels impactes del canvi social, la globalització i la guerra, basant-se en la seva pròpia experiència com a emigrant.

Saber més de l'artista

Políptic VII

Cristina Iglesias, Políptico VII, 2002

Cristina Iglesias

Forma part de la generació d’artistes espanyols que es va donar a conèixer a la segona meitat dels anys vuitanta i que va ressituar la producció artística de l’Estat en l’escena internacional. A Iglesias li interessa la relació dels objectes amb l’espai, i una part de les seves obres consisteix en objectes que creen climes i obren espais impossibles, il·lusoris o contradictoris.

Saber més de l'artista

Allà

Anne-Lise Coste, There, 2010

Anne-Lise Coste

Va néixer a Marsella (França) el 1973. A través de dibuixos i textos, i amb la immediatesa del grafit, aquesta artista combina l’expressió d’estats anímics subjectius amb la crítica social i política. Amb un llenguatge de filiació dadaista i imatges d’intens lirisme, les seves obres traspuen ironia, rebel·lió i emotivitat.

Saber més de l'artista

Dibuix habitat

Helena Almeida, Desenho habitado, 1977

Helena Almeida

Va estudiar pintura a l’Escola de Belles Arts de Lisboa, on actualment viu i treballa. Es tracta d’una artista conceptual que combina fotografia, pintura i dibuix en una pràctica artística que gira entorn de l’autorepresentació. L’artista explora el seu cos i aborda la fragmentació mitjançant l’anàlisi de les diferents parts, ulls, braços, boca...

Saber més de l'artista