La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Don't Do It Wrong, 2007

No ho facis malament, 2007

Des de fa un centenar d’anys, a les escoles de Turquia, durant els primers cinc anys d'educació primària, les classes comencen cada dia amb una cerimònia militar de càntics mentre s’hissa la bandera. Un ritual per afirmar una essència nacional construïda i fomentada des del poder a l’entorn del sentiment de pertinença i una certa idea del «nosaltres». Katarina Zdjelar segueix la cerimònia en una escola primària d'Istanbul, un ritual dirigit pel director de l'escola i els professors. La seva càmera enregistra com, tot i que sembla que portar la bandera sigui un privilegi, físicament és massa pesat per a aquestes edats i una nena té un atac de pànic. Un cop al seu lloc, els alumnes canten, com si no hagués passat res, l’himne nacional turc i reciten un jurament de fidelitat a Atatürk, fundador de la pàtria, a qui prometen mantenir viu el seu llegat i estimar el seu país més que a ells mateixos. Com es construeixen les identitats col·lectives? Com s'imposa i exerceix el poder? Fins i tot en la seva condició estrictament descriptiva, les imatges de Zdjelar obren interrogants pertinents.


Fitxa tècnica

Títol original:
Don't Do It Wrong
Número de registre:
3186
Artista:
Zdjelar, Katarina
Data de creació:
2007
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, color, so, 10 min 30 s
Número d'edició:
Ed. 1/5 + 2 P.A.
Sala:
Edifici Meier, Planta 1
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Katarina Zdjelar
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.