La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Morceau d'art, 1967

Tros d'art, 1967
Escultura, 74 x 63 x 7 cm

La vinculació de Jaume Xifra al món de l’objecte es remunta a les seves primeres obres. Però va ser a començament dels anys setanta quan, de retorn a París després d’una estada a Xile, va dur a terme diferents sèries de quadres-objecte alguns rituals, altres irreversibles o impossibles, i altres entesos com a “actes exorcistes”. Morceau d'art es troba entre aquests últims.

Morceau d’art o Tros d’art emmarca l’acció de penjar un quadre. En la superfície d’una tela emmarcada, un tros de totxo penja d’un cordill fixat en un clau. Enllaçant amb l’arte povera i l’art sense firma, Xifra adjudica l’estatus d’obra d’art a aquest material de desfet.

Més que el resultat estètic, Xifra centra l’interès dels seus quadres-objecte en una reflexió sobre le regardeur o aquell qui mira el quadre i sobre valors com obra d’art, posteritat i altres vinculats a la pràctica artística. Suposen la radicalització d’un artista que equilibra humor, joc, poesia, crítica i paròdia. Anys més tard, al 1992, Jaume Xifra valorava aquestes obres com “una forma de radicalitzar la meva posició. Una manera, també, d’implicar l’espectador”. Una de les seves altres pintures-objectes mostra una maleta oberta i buida que porta per títol Le vide de Klein o El buit de Klein. Fa referència a Yves Klein, artista francès que proposava que les seves obres es representessin per la petjada que havien deixat: la imatge de la seva absència. Com Klein, Jaume Xifra entén la pràctica artística com un exorcisme.

Fitxa tècnica

Títol original:
Morceau d'art
Número de registre:
3149
Artista:
Xifra, Jaume
Data de creació:
1967
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Tipus d'objecte:
Escultura
Tècnica:
Maó i ferro muntats sobre estructura de tela i fusta
Dimensions:
74 x 63 x 7 cm (amplària x altura x profunditat)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Copyright:
© Jaume Xifra, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

El blau protegeix el blanc de la innocència. El blau s’emporta el negre. El blau és la foscor feta visible.
Derek Jarman