Carregant...

Sans titre (Vietnam), ca. 1968

Sense títol (Vietnam), ca. 1968
Collage, 53,5 x 64,5 cm

L'any 1952 Wolman abandona el moviment lletrista d'Isidore Isou i funda el Lletrisme Internacional junt amb Guy Debord (qui més tard inauguraria la Internacional Situacionista, de la qual Wolman ja no formaria part). Amb Debord va col·laborar en diversos projectes durant els anys cinquanta, i en destaca l'assaig que van escriure junts el 1956: Mode d'emploi du détournement (‘Mètodes de tergiversació'). La tècnica de détournement, o la tergiversació, es caracteritza bàsicament per l'ús i nova combinació d'obres culturals com ara frases, parts de llibres, imatges, metratge cinematogràfic o àudio per crear altres obres amb un missatge diferent, en moltes ocasions oposat a l'original. Wolman tornaria a fer servir aquest mateix concepte per a la seva pròpia obra escrita, feta a partir de textos preexistents, com la que es va publicar aquell mateix any amb el títol J'écris propre.

L'any 1957 Wolman es veu exclòs de la Internacional Lletrista, i inicia una època molt més pictòrica amb l'ús de materials plàstics, càustica i paper maixé, on hi escriu i fa grafits. Els anys seixanta van ser els més prolífics de Wolman i l'any 1964 comença a crear un tipus d'obres que denomina Art Scotch, la tècnica de les quals consisteix a utilitzar cinta adhesiva per arrencar tires de material imprès i tornar-les a col·locar per capes en diferents suports, com ara el llenç o la fusta. Les obres d'Art Scotch fusionen principis tant del lletrisme com de la tècnica de détournement, i es composen únicament de textos i cinta adhesiva. Wolman s'apropia d'aquests textos usant el principi de détournement, encara que la seva tècnica no permet la lectura dels esdeveniments a què es refereixen els textos, principi del lletrisme, on les paraules o lletres han de composar l'espai pictòric enunciant el seu significat.


Fitxa tècnica

Títol original:
Sans titre (Vietnam)
Número de registre:
3609
Artista:
Wolman, Gil Joseph
Data de creació:
ca. 1968
Any d'adquisició:
2009
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Collage
Tècnica:
Collage sobre tela
Dimensions:
53,5 x 64,5 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Copyright:
© Gil J Wolman Archives, Paris
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.