Carregant...

Werker 7 – The Language of Revolution, Index, 2013

Werker 7 – El llenguatge de la revolució, Índex, 2013
Instal·lació, 47 reprografies: 30 x 40 cm c/u

El març de 1926, la revista alemanya AIZ (Arbeiter Illustrierte Zeitung) [Periòdic Il·lustrat dels Treballadors] va publicar una convocatòria perquè el seu públic, la classe obrera mobilitzada, els facilités fotografies de la vida quotidiana del proletariat, de les condicions reals del treball industrial i de les organitzacions i activitat política dels treballadors. La iniciativa va tenir una bona resposta: va suposar el primer ús civil i col·lectiu de la fotografia.

Partint d’aquesta tradició de fotografia obrera amateur, Werker Magazine vol mantenir la radicalitat de la fotografia basada en l’autorepresentació del treball i de les formes de vida no sempre visibles en el relat del poder. En aquest context, Werker 7. El llenguatge de la revolució, índex és la seva setena acció. Roig i Delfos combinen imatges procedents de la xarxa amb conceptes extrets d’una conferència pronunciada per Ariella Azoulay al MACBA l’any 2011. Amb el títol The Language of Revolution – Tidings from the East, aquesta teòrica de la imatge i directora de cinema plantejava la funció de la fotografia en la construcció d’un llenguatge revolucionari global. Si la revolució és un llenguatge, deia Azoulay, la fotografia és el paper en què l’escrivim.

Roig i Delfos pengen a la paret 47 textos emmarcats com si es tractés d’un alfabet. Al damunt de cada text, hi ha una lletra i al peu, un concepte utilitzat per Azoulay. Són conceptes com explotat, governat, mans aixecades, barricades, models de control i altres que configuren un autèntic llenguatge de la revolució. En la formulació inicial de l’obra, aquest alfabet revolucionari combinava fotografies de les protestes al carrer en diverses ciutats del planeta durant els anys del moviment 15-M o la «Global Protest», amb el peu de foto corresponent. Posteriorment, Roig i Delfos van suprimir les imatges deixant només el peu de la fotografia, que indica el lloc, l’any i la situació d’una imatge que ja no veiem. Werker 7 interpel·la així la funció que du a terme la imatge fotogràfica en la construcció d’una semiòtica revolucionària global.


Fitxa tècnica

Títol original:
Werker 7 – The Language of Revolution, Index
Número de registre:
5497
Artista:
Werker Collective
Data de creació:
2013
Any d'adquisició:
2016
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Reprografia sobre paper i vinil adhesiu
Dimensions:
47 reprografies: 30 x 40 cm c/u (alt x ample)
Número d'edició:
Ed. 3/3 + 1 P.A.
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional de Fotografia
Copyright:
© Werker Collective
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.