Carregant...

Forjadores de Imperio, 2009

Forjadors d'Imperi, 2009
Material gràfic, 30 postals: 14,3 x 9 cm c/u

Forjadores de imperio va ser una sèrie de trenta postals publicada després de la Guerra Civil espanyola. Ángel Hilario García de Jalón, fotògraf de celebritats del Madrid dels anys quaranta, va retratar, per complet i en plena guerra, el dictador Francisco Franco i el seu equip de comandaments més proper. Publicada l’any 1939 i distribuïda de manera massiva, la sèrie fa evident el vincle entre propaganda i escriptura de la història. Si bé només un dels retratats mostra una arma, la presència de medalles, uniformes, barrets, capes, banderes i crucifixos dona pistes que invaliden la suposada asèpsia del retrat. Autoproclamats salvadors de la pàtria i de la moral, la teatralitat de les imatges reforça l’exaltació de la ideologia triomfant i el fet que es presentessin com a forjadors d’una nova utopia. Oriol Vilanova compon el mosaic dels guanyadors de la guerra amb un format d’orla, tan utilitzat en l’àmbit acadèmic com a retrat col·lectiu d’una promoció. És un gest subtil que reclama la revisió de la representació de l’èxit i la victòria.


Fitxa tècnica

Títol original:
Forjadores de Imperio
Número de registre:
4166
Artista:
Vilanova, Oriol
Data de creació:
2009
Any d'adquisició:
2011
Estat:
En exposició
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Fotografies de Jalón Ángel, ca. 1939. Litografia sobre paper
Dimensions:
30 postals: 14,3 x 9 cm c/u (alt x ample)
Sala:
Edifici Meier, Planta 1
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Copyright:
© Oriol Vilanova
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.