Carregant...

Sculptura, 1969 (2000)

Escultura, 1969 (2000)
Instal·lació, Vitrina-peixera: 102,8 x 122,2 x 35 cm i 9 lletres de 5 cm d'alçada c/u

L’escultura es troba entre els interessos inicials de Francesc Torres. Establert a París, va ser ajudant des de 1967 a 1969 de l’escultor i matemàtic polonès Piotr Kowalski, de qui va incorporar un acusat interès per la forma. D’aquí que comencés la seva pràctica escultòrica com una recerca geomètrica d’arrels minimalistes amb la construcció i experimentació de blocs simples i que aviat incorporés matèries poc habituals com l’aigua, l’aire i la llum. Entre la seva producció inicial, destaca Sculpture, una obra que, a més de l’exploració de nous materials, condensa també l’interès de l’artista pels processos del llenguatge.

Realitzada al 1969 i amb una estètica minimalista, Sculpture explora les implicacions entre un concepte abstracte i un fenomen natural com és l’aigua. És una obra autoreferencial: unes lletres de plàstic vermell que suren dins d’una urna de plexiglàs plena d’aigua formen la paraula “sculpture”. El moviment constant i l’aparent fragilitat de l’aigua qüestionen d’una manera molt física la suposada immutabilitat de les paraules i les idees: sotmeses a la lògica d’un element líquid, la paraula “escultura” es va transformant lentament en diferents mots imaginaris. Es tracta d’una metàfora lingüística del treball de l’escultor: mentre que aquest fa emergir figures imaginàries de la matèria, el poeta construeix múltiples paraules i sentits amb les eines bàsiques de l’abecedari. Influït pel treball de Joan Brossa, Torres fa evolucionar l’escultura cap a la paraula escrita en un objecte explorant les possibilitats del discurs com a matèria.


Fitxa tècnica

Títol original:
Sculptura
Número de registre:
0471
Artista:
Torres, Francesc
Data de creació:
1969 (2000)
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Reconstrucció. Plàstic, metacrilat i aigua
Dimensions:
Vitrina-peixera: 102,8 x 122,2 x 35 cm i 9 lletres de 5 cm d'alçada c/u (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art
Copyright:
© Francesc Torres, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Àudios

FONS AUDIO #50. Francesc Torres