Carregant...

Construction of the Matrix, 1976

Construcció de la matriu, 1976
Mèdia-instal·lació, Dimensions variables

Poc després de la mort de Franco, una selecció d’obres de l’avantguarda espanyola va ser mostrada a la Biennal de Venècia del 1976. En un moment d’incertesa, confusió i anhel democràtic a Espanya, després de gairebé quaranta anys de dictadura, Francesc Torres va presentar la instal·lació Construction of the Matrix. Una figura en posició fetal apareix projectada sobre una muntanya de terra coberta de casquets de bala. Dos llibres, il·luminats per petites làmpades, resten oberts als costats de la projecció. La làmpada de major intensitat, amb una bombeta de 60 watts, està dirigida al Manifest del Partit Comunista, mentre que, il·luminat per una làmpada de 15 watts, hi ha el Nou Testament. De teatralitat accentuada, l’obra explora el paper de la ideologia en la construcció de la història. Dues ideologies s’oposen formalment, el cristianisme i el comunisme, associades a la violència. D’aquesta matriu de terra, violència, ideologia, i l’individu, en surt la il·lusió d’una nova societat.

Construction of the Matrix va ser una de les primeres instal·lacions de Francesc Torres, va representar un moment transitori en la seva trajectòria en abordar una temàtica històrica. L’obra representa el principi de les seves preocupacions arqueològiques, que es reflectirien en obres posteriors. Des de Construction of the Matrix, Torres fa de la història material i subjecte de la seva obra. El passat no es representa ni com una cosa banal ni com una cosa heroica, sinó com una manera d’identificar els efectes dels esdeveniments polítics i entendre el present.

 


Fitxa tècnica

Títol original:
Construction of the Matrix
Número de registre:
3245
Artista:
Torres, Francesc
Data de creació:
1976
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Tipus d'objecte:
Mèdia-instal·lació
Tècnica:
Sorra, pedres, bales, tisores de cirurgià, llibres, làmpades i projecció de diapositiva
Dimensions:
Dimensions variables
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Copyright:
© Francesc Torres, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Àudios

FONS AUDIO #50. Francesc Torres