Carregant...

Retrat de Joan Brossa, 1950-1970

Pintura, 67 x 56 x 6 cm

Retrat de Joan Brossa és un dels testimonis de la sòlida amistat entre el mateix Brossa i Tàpies. El quadre, exposat per primera vegada l’any 1952 a les Galeries Laietanes de Barcelona, va formar part de la col·lecció personal de Joan Brossa i posteriorment de la Fundació Joan Brossa fins que, al 2012, es va incorporar al MACBA. Es tracta d’un retrat figuratiu que respon a dos moments de la trajectòria del pintor. Cap al 1950, Tàpies va retratar el seu amic sobre un fons marró fosc quasi monocrom que es confon amb el marró de la jaqueta. Vint anys més tard, al 1970, va tornar a intervenir en el quadre. Va ser llavors probablement que hi va sobreposar la inscripció en guix amb la data (1950-1970), altres signes geomètrics i un gargot. També hi va afegir una esponja pintada del mateix color marró a l’alçada del cor.

Si en els anys quaranta i cinquanta, als inicis de la seva obra pictòrica, Tàpies havia fet nombrosos retrats, amb el temps va abandonar aquest gènere, va desenvolupar les seves pintures matèriques i es va situar com un dels més destacats representants de l’informalisme. Quan va reprendre el retrat de Brossa, el seu llenguatge visual estava plenament consolidat. En els anys setanta les seves obres ja integraven objectes pobres i materials de l’entorn immediat de l’artista.


Fitxa tècnica

Títol original:
Retrat de Joan Brossa
Número de registre:
4821
Artista:
Tàpies, Antoni
Data de creació:
1950-1970
Any d'adquisició:
2011
Estat:
En restauració
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Pintura
Tècnica:
Oli, guix i esponja natural sobre tela
Dimensions:
67 x 56 x 6 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Fons Joan Brossa. Dipòsit Fundació Joan Brossa
Copyright:
© Comissió Tàpies, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.