La imatge de l’obra no està disponible on-line.

So is This, 1982

I això també, 1982

Realizada al començament dels anys vuitanta, quan el cinema experimental s’interessava pels aspectes més textuals del mitjà i prioritzava una aproximació semiòtica i estructural, So Is This constitueix un exercici de textualitat fílmica. Michael Snow enregistra, sense cap so, una llarga successió de paraules de color blanc que van apareixent damunt d’un fons negre. Amb una sola paraula a la pantalla (en cap moment se n’hi veumés d’una), es van configurant missatges entorn de la paraula this.

This
is
the
title
of
this
film.
The
rest
of
this
film
will
look
just
like
this.

Amb una imatge de poca qualitat, com si es tractés de cinema dels anys vint o trenta, el temps d’exposició de cada paraula varia segons la seva longitud: les paraules més breus (com is o of) se succeeixen ràpidament, mentre que d’altres, com long, es mostren en pantalla més estona. D’una manera clarament autoreferencial i sense cap contingut narratiu, els missatges proposen una reflexió sobre l’acte de la mirada i sobre la mateixa condició del cinema. En el film, Snow es refereix a la inexistència de contingut narratiu i en desmenteix la suposada necessitat, amb missatges com: This, as they say, is the signifier (Això és, com diuen, el significant) o Some of the more cultivated members of the audience may regret the lack of indepth semiological analysis in this film (Alguns dels membres més cultivats de l'audiència poden trobar a faltar una anàlisi semiològica profunda en aquesta pel·lícula). So Is This redueix la semiologia a pura semiòtica.

So Is This solapa l’experiència de la lectura i l’experiència cinematogràfica dificultant la «normalitat» de l’una i de l’altra. La pel·lícula situa l’espectador/lector en el lloc del present immediat. Sense cap altre element que el mateix discurs i sempre situat en l’ara, Snow estableix una relació molt singular entre l’espectador i el film: una cosa semblant a un llenguatge privat.


Fitxa tècnica

Títol original:
So is This
Número de registre:
3267
Artista:
Snow, Michael
Data de creació:
1982
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Pel·lícula 16 mm, color, sense so, 47 min
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Copyright:
© Michael Snow
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.