Carregant...

Atrabiliarios, 1993

Atrabiliaris, 1993
Objecte, 9 x 54 x 37 cm
Seguint la línia de denúncia de la violència social que pateix fa anys el seu país d’origen i sense renunciar al seu gest poètic, el 1993 l’artista colombiana Doris Salcedo realitza Atrabiliarios. En aquesta obra de tres peces, l’escultora, interessada a fer visibles les diferents formes de mort i de silenci, rescata de l’oblit objectes carregats de significat com són unes sabates. En aquest cas, ha recuperat les sabates que va rebre dels familiars de les dones que havien desaparegut en diferents zones rurals de Colòmbia. Per a Salcedo, l’art està íntimament lligat a la tragèdia. Si bé el títol mateix de la sèrie ja denota una personalitat irascible i violenta, en aquestes tres peces l’artista adjudica aquest adjectiu a l’acte de violència al qual varen ser sotmeses aquestes dones. Les sabates, que conserven l’empremta física de la persona que les va utilitzar, estan “ocultes“ o “silenciades“ a l’interior d’una caixa, en una clara metàfora de les vides de les seves propietàries.

Fitxa tècnica

Títol original:
Atrabiliarios
Número de registre:
2641
Artista:
Salcedo, Doris
Data de creació:
1993
Any d'adquisició:
2005
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Objecte
Tècnica:
Fusta, vitel·la i sabata
Dimensions:
9 x 54 x 37 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit Brondesbury Holdings Ltd.
Copyright:
© Doris Salcedo
Recursos d'accessibilitat:

Recursos d'accessibilitat
Audiodescripció

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.