Carregant...

Gewürzkasten, 1970

Armari d'espècies, 1970
Objecte, 60 x 120 x 17 cm

En la llarga relació amb materials comestibles i orgànics com a matèria artística, Dieter Roth va incorporar elements tan diferents i inusuals com la xocolata, el formatge, el sucre, la grana d’escaiola que s’utilitza com a menjar per als ocells o l’hamburguesa i les patates i els va convertir en material pictòric. Li interessava l’element de transformació, la idea de putrefacció i l’olor agressiva de la decadència. En aquesta línia de treball, va ser cap a l’any 1970 quan va començar a incorporar aromes als seus quadres i objectes. En col·laboració amb l’enquadernador de llibres Rudolf Rieser, Roth va començar a incorporar materials més refinats i no tan desagradables com eren les espècies. El mateix Rieser ho explicava en una entrevista de 1997: «Estimulats per les olors meravelloses d’un mercat d’herbes on les espècies es guardaven en grans bosses, vàrem arribar a la idea d’usar-les per fer objectes».

A partir d’aquí, Roth va instruir Rieser per produir diferents objectes seguint el mateix principi. Construïts per un fabricant d’armaris de fusta de Düsseldorf, consisteixen en diferents recipients de fusta –a manera d’armaris o de grans caixes– amb fulles de vidre en algun del seus costats. Cada recipient està ple d’espècies col·locades en capes: cada capa, una espècie. Alguns d’aquests contenidors tenen un mànec de metall a la part superior, de manera que es poden obrir per olorar-ne el contingut. D’altra banda, sovint l’olor traspassa la fusta i el vidre i envaeix l’espai. Mentre que alguna d’aquestes obres es penja a la paret com un quadre, d’altres com Gewürzkasten (Gabinet d’espècies) es situen a l’espai com si es tractés d’una escultura. Tot i que la peça permet una lectura visual marcada pel color i la textura de les diferents capes d’espècies sobreposades, que s’observen rere el vidre com si es tractés d’un paisatge, l’obra s’adreça a un sentit poc tractat en arts visuals: l’olfacte. El mateix Dieter Roth explicava que el sentit de l’olfacte era el sentit que volia excitar primer en aquests objectes: «Per a mi, l’olfacte és un gran vehicle de memòria».


Fitxa tècnica

Títol original:
Gewürzkasten
Número de registre:
1476
Artista:
Roth, Dieter
Data de creació:
1970
Any d'adquisició:
1999
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Objecte
Tècnica:
Fusta, vidre, metall i espècies
Dimensions:
60 x 120 x 17 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Estate of Dieter Roth
Recursos d'accessibilitat:

Recursos d'accessibilitat
Audiodescripció

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Detall Dieter Roth "Gewürzkasten", 1970