Carregant...

INTERFACEs, 1978

Material gràfic, 12,5 x 35,3 cm (obert); 12,2 x 17,3 cm (tancat)

El juliol de 1977 Dieter Roth va arribar a Cadaqués, on estiuejava Richard Hamilton. Tot just arribar, va agafar un quadern de dibuix i hi va començar a aplicar tota mena de materials com llapis, tinta, salami, burilles i restes d’eriçons de mar. Després va passar els fulls a Hamilton per si hi volia continuar treballant, com ja havien fet altres vegades. Aquest va encarregar al fuster seixanta plafons de fusta de la mida de les fulles del quadern, els va pintar de blanc i hi va enganxar al damunt les creacions de Roth, sobre les quals va continuar treballant. Eren totes retrats humans. Els dos amics es van adonar que algunes imatges mostraven una semblança amb els seus autoretrats, de manera que les van anar agrupant en trenta parells. Així va néixer INTERFACES.

Poc després, Roth va suggerir que es fotografiessin mirant d’assemblar-se al màxim als quadres. Les sessions fotogràfiques es van fer a Londres al cap d’uns mesos. Hamilton va filtrar els negatius per aconseguir la màxima semblança amb els quadres, que es van presentar en uns tríptics que permetien diverses combinacions per ser vistos segons si l’ala dreta o l’esquerra es deixava oberta o tancada. La complicitat creativa entre Roth i Hamilton fa impossible distingir la doble autoria en una obra que denota frescor, ironia i un gran desig de joc.


Fitxa tècnica

Títol original:
INTERFACEs
Número de registre:
3522
Artista:
Roth, Dieter - Hamilton, Richard
Data de creació:
1978
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Tinta impresa sobre paper
Dimensions:
12,5 x 35,3 cm (obert); 12,2 x 17,3 cm (tancat) (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit Família Bombelli
Copyright:
© Estate of Dieter Roth; © Richard Hamilton, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.