La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Travelling Garage Sale, 1977

Garage Sale itinerant, 1977

Martha Rosler va dur a terme diverses instal·lacions i perfomances que reproduïen el format de les garage sales, la venda d’objectes domèstics usats pròpia de la cultura popular del sud de Califòrnia. Plantejades com una estratègia per desprendre’s d’objectes que ja no es fan servir i així aconseguir diners per continuar consumint, són també una forma de socialització i un retrat de l’estil de vida americà. En les seves garage sales, Martha Rosler col·locava estratègicament els objectes de manera que els més desitjables (pintures, joguines i roba de qualitat) estaven situats en primer terme i ben il·luminats, mentre que els objectes més íntims (com roba usada, cartes personals, fotografies familiars o pòsters de Playboy) se situaven a la part posterior de la sala. A la zona més fosca hi havia caixes buides de menjar procedents de programes d’assistència social, notes sobre amants i altres objectes privats. L’esdeveniment s’anunciava en fullets i a la revista local d’anuncis com una garage sale convencional, mentre que als diaris es presentava com un esdeveniment artístic.

Travelling Garage Sale es va celebrar al garatge de la galeria La Mamelle de Sant Francisco, a Califòrnia, l’1 i 2 d’octubre de 1977. Martha Rosler es presentava com una mare del sud de Califòrnia amb arrels en la contracultura i vestida amb un davantal llarg de roba índia. Amb l’ajuda de Judith Barry, del personal de la galeria i de Diane Germain, es van situar els objectes en un espai llarg i estret, de manera que cada vegada es feia més difícil caminar-hi entremig i es creava entre els visitants una sensació d’estar atrapats. A la part final de la instal·lació, plena d’objectes entre obscens i privats, una projecció de diapositives mostrava l’ús que feia una família mitjana americana d’alguns dels objectes que estaven en venda, alhora que un casset reproduïa els suposats pensaments dels compradors. Posava en evidència els seus dubtes sobre si comprar un objecte o un altre, les seves contradiccions, el valor material i emocional dels objectes, el fetitxisme consumista i les seves contradiccions socials.


Fitxa tècnica

Títol original:
Travelling Garage Sale
Número de registre:
3230
Artista:
Rosler, Martha
Data de creació:
1977
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, b/n, so, 30 min
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Copyright:
© Martha Rosler
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.