La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Losing: A Conversation with The Parents, 1977

La pèrdua: una conversa amb els pares, 1977

Amb un format de telenovel·la o de programa televisiu sobre familiars de víctimes, Martha Rosler simula una entrevista amb els pares d’una noia que va deixar de menjar fins a morir. El terme anorèxia nerviosa no apareix en cap moment a la cinta, ja que quan es va gravar, el 1977, encara no era una expressió coneguda pel gran públic. El text es va concebre per ser publicat a la tardor de 1976 a la revista Criss Cross Double Cross de Los Angeles i a Studio International el març de 1977. Després, Rosler el va adaptar per fer-ne una peça de vídeo.

A Losing: A Conversation with the Parents, Rosler treballa amb actors professionals als quals demana que sobreactuïn i es mostrin poc naturals. Entrevistats en una sala d’estar burgesa, l’escenari combina actuació teatral (un interlocutor invisible dialoga amb els suposats pares, encara joves) amb elements documentals que mostren les fotografies i textos publicats a Criss Cross Double Cross. A més de constituir una crítica del llenguatge televisiu i un documental sobre l’anorèxia, Rosler demana a l’espectador que faci un desplaçament cap a un altre tema: els aliments com a arma política i la responsabilitat dels països industrialitzats com els Estats Units en la situació de fam al Tercer Món. En una estratègia molt habitual en l’artista, l’anorèxia passa a ser una metonímia, una pista que desplaça l’espectador cap a una altra banda, tot i que estretament connectada amb la primera. Losing uneix dos contextos en què s’utilitza l’aliment com a arma d’opressió política: la fam de grans grups de població com un efecte de la dominació econòmica, i la autoagressió que suposa un procés d’anorèxia que resulta d’un aprenentatge social. La dinàmica de la mentida i l’autoimposició d’una dieta posen de manifest que la creació d’unes subjectivitats femenines segons els ideals de la cultura contemporània és també una operació de domini polític.


Fitxa tècnica

Títol original:
Losing: A Conversation with The Parents
Número de registre:
3228
Artista:
Rosler, Martha
Data de creació:
1977
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, color, so, 18 min 39 s
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Copyright:
© Martha Rosler
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.