La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Losing: A Conversation with The Parents, 1977

La pèrdua: una conversa amb els pares, 1977

Amb un format de telenovel·la o de programa televisiu sobre familiars de víctimes, Martha Rosler simula una entrevista amb els pares d’una noia que va deixar de menjar fins a morir. El terme anorèxia nerviosa no apareix en cap moment a la cinta, ja que quan es va gravar, el 1977, encara no era una expressió coneguda pel gran públic. El text es va concebre per ser publicat a la tardor de 1976 a la revista Criss Cross Double Cross de Los Angeles i a Studio International el març de 1977. Després, Rosler el va adaptar per fer-ne una peça de vídeo.

A Losing: A Conversation with the Parents, Rosler treballa amb actors professionals als quals demana que sobreactuïn i es mostrin poc naturals.

Entrevistats en una sala d’estar burgesa, l’escenari combina actuació teatral (un interlocutor invisible dialoga amb els suposats pares, encara joves) amb elements documentals que mostren les fotografies i textos publicats a Criss Cross Double Cross. A més de constituir una crítica del llenguatge televisiu i un documental sobre l’anorèxia, Rosler demana a l’espectador que faci un desplaçament cap a un altre tema: els aliments com a arma política i la responsabilitat dels països industrialitzats com els Estats Units en la situació de fam al Tercer Món. En una estratègia molt habitual en l’artista, l’anorèxia passa a ser una metonímia, una pista que desplaça l’espectador cap a una altra banda, tot i que estretament connectada amb la primera. Losing uneix dos contextos en què s’utilitza l’aliment com a arma d’opressió política: la fam de grans grups de població com un efecte de la dominació econòmica, i la autoagressió que suposa un procés d’anorèxia que resulta d’un aprenentatge social. La dinàmica de la mentida i l’autoimposició d’una dieta posen de manifest que la creació d’unes subjectivitats femenines segons els ideals de la cultura contemporània és també una operació de domini polític.

Fitxa tècnica

Títol original:
Losing: A Conversation with The Parents
Número de registre:
3228
Artista:
Rosler, Martha
Data de creació:
1977
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Tipus d'objecte:
Mèdia
Tècnica:
Vídeo monocanal, color, so, 18 min 39 s
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Copyright:
© Martha Rosler
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

Se suposa que els objectes tenen el caràcter objectiu dels productes industrials. No pretenen representar res més que allò que són. La categorització prèvia de les arts ja no existeix.
Charlotte Posenenske