La imatge de l’obra no està disponible on-line.

How Do We Know What Home Looks Like?, 1993

Com sabem a què s'assembla la llar, 1993

El 1993, Martha Rosler va participar en l’exposició col·lectiva Unité: project, organitzada per Yves Aupetitallot, que va convidar una quarantena d’artistes internacionals a reinterpretar un dels edificis emblemàtics de Le Corbusier, Unité d’habitation, inaugurat el 1965 a Firminy-Vert, població del sud-est de França.

Gairebé trenta anys després, Rosler va realitzar un vídeo en el qual es pregunta per la identitat d’aquest edifici com a llar. Tot i que Le Corbusier el va plantejar com un habitatge residencial multifamiliar o «ciutat jardí vertical», Rosler opta per demanar-ne l’opinió directament als seus residents. A través del seu testimoniatge, es ressegueix la història de l’edifici i la relació dels seus habitants amb una realitat arquitectònica de gran singularitat. Anomenat pels veïns «Le Corbu», la construcció de l’edifici es va iniciar uns mesos després de la mort de l’arquitecte. L’ala o zona on es graven les entrevistes havia estat tancada durant més de deu anys, de manera que la decoració és exactament tal com era quan es va construir als anys seixanta. L’alcalde de la ciutat, que inicialment havia facilitat l’edificació, va intentar que el complex fos enderrocat. El president de l’associació de veïns descriu la lluita per salvar l’edifici i la seva victòria parcial.

La cinta se centra en l’ala tancada i en els signes i vestigis de les vides que la van habitar, una realitat que és interpel·lada pels testimoniatges dels veïns actuals. Amb un ritme lent i plans fixos, Rosler barreja els silencis amb música d’Erik Satie que accentua la sensació de nostàlgia i de treball d’arqueologia. El vídeo posa l’accent en el diàleg entre la concepció abstracta del milieu humain de Le Corbusier i el purisme de la modernitat, amb les necessitats i desitjos domèstics reals dels seus habitants. Malgrat la crítica i les contradiccions que acumula l’edifici, els entrevistats se senten orgullosos de viure-hi.


Fitxa tècnica

Títol original:
How Do We Know What Home Looks Like?
Número de registre:
3241
Artista:
Rosler, Martha
Data de creació:
1993
Any d'adquisició:
2008
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, color, so, 31 min
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de l'Ajuntament de Barcelona
Copyright:
© Martha Rosler
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.