Carregant...

Clasificación moral (de la sèrie Spain is different), 1975

Classificació moral (de la sèrie Spain is different), 1975
Fotografia, 50 x 22,3 cm

La Col·lecció MACBA inclou deu obres significatives de la sèrie Spain is different (1973-1982): La voz de su amo (1973), Gol (1975), Cultura (1975), El tiempo (1975), Horario de misas (1975), Clasificación moral (1975), Pistola automática (1975), Revolver automático (1975), Vic: recurre el autor de una mona de Pascua (1975) i Spain is different (1976). La sèrie sencera consta de 42 teles emulsionades, dues instal·lacions, un objecte, quatre litografies i dues postals, i ofereix una visió àcida de l'estat cultural i polític de finals del franquisme i dels inicis de la democràcia a partir de l'eslògan llançat pel Ministeri de Turisme, encapçalat per Manuel Fraga Iribarne, i adreçat a captar el turisme de masses a l'Estat espanyol. El contrast entre la idea d'obertura inherent a la voluntat de promoció turística i la realitat del país es fa evident a través de díptics que l’artista compon amb imatges, paraules i retalls de premsa, seleccionats estratègicament.

La primera obra del conjunt porta per títol La voz de su amo i mostra una pantalla de televisió de l’època totalment fosca –com a evocació de la censura– on només es llegeix La voz de su amo. Spain is different, l’obra que dóna nom al conjunt, mostra un collage de postals turístiques de l'època que constitueixen una imatge de la pell de brau. Algunes de les obres més representatives de la sèrie presenten televisors, un element que sempre ha tingut un paper central en el treball de l'artista. En una d'elles, Cultura, diverses pilotes de futbol porten escrita la paraula “cultura”. En una altra, Rabascall selecciona el titular Franco hace deporte del diari La Vanguardia amb la imatge del dictador jugant a golf. Al costat, hi reprodueix un retall de premsa que recull la relació d'empreses que invertien en el país. Mentre el poble estava distret amb la imatge de Franco jugant a golf, el capital estranger s'apropiava del país. Altres obres reprodueixen un Horario de misas, una Clasificación moral de la cartellera televisiva de cinema de l'època o anuncis d'armes als diaris (Revólver automático, Pistola automática). A través de contraposicions crítiques, Spain is different vincula televisió i futbol (Gol) i reflecteix la situació del país amb indicadors com el dels preus d’entrades a museus, la cotització de la pesseta al món, la llista de preferències musicals dels joves i els anuncis de feina per a cambreres.


Fitxa tècnica

Títol original:
Clasificación moral (de la sèrie Spain is different)
Número de registre:
1917
Artista:
Rabascall, Joan
Data de creació:
1975
Any d'adquisició:
2002
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Emulsió fotogràfica sobre tela
Dimensions:
50 x 22,3 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Joan Rabascall, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.