Carregant...

Platja 30.9.75, 1975 (1992)

Fotografia, 5 fotografies 37,8 x 58 x 2,7 cm c/u

Carles Pujol, amb les seves accions a la platja de Vilassar, ha dirigit les experiències vers una problemàtica en la qual ens sembla poder detectar la posada en joc dels conceptes següents:
Concepte efímer de l’obra d’art, que refusa, per tant, de col·laborar a la pol·lució del món afegint, als objectes que ara l’emplenen, nous objectes destinats a atapeir-lo.

Concepte, implícit en l’anterior, de l’obra efímera: el de l’obra no comerciable ni especulable. L’anul·lació de la definició de l’artista com a fabricant per fer negoci. Una assimilació al paper desinteressat del poeta.

Concepte, també implícit en el primer, d’un art que, en no voler fer-se durador, gravita al voltant dels conceptes immobilistes d’eternitat, que corresponien al sistema de valors d’una cultura de tresoreria, d’una societat que encara no s’havia adonat que la rendibilitat és superior a l’acumulació de capital. Que la vida és més que totes les momificacions.

Concepte «minimal» de la posició que rebutja la complicació, l’ornament, tots aquells caràcters dels signes que no siguin, rigorosament, «trets pertinents».
Concepte de l’ocupació de l’espai, completament oposat al concepte tradicional possessiu, de l’arquitectura o l’estructura, que desplaçaven tota cosa i que feien d’un bocí d’espai el propi espai, exclusivament.

L’experiència d’utilització d’elements aleatoris, obra oberta, integrada a la naturalesa, del gran ritme de cintes negres, separades de setanta centímetres, elaborat en la més rígida tensió, però abandonat a la lenta acció de les onades, que van anar destensant de mica en mica els elements, en un creixent triomf de l’entropia.

Alexandre Cirici, 1976


Fitxa tècnica

Títol original:
Platja 30.9.75
Número de registre:
0511
Artista:
Pujol, Carles
Data de creació:
1975 (1992)
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia cromogènica
Dimensions:
5 fotografies 37,8 x 58 x 2,7 cm c/u (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art
Copyright:
© Carles Pujol
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.