Carregant...

Aidez l'Espagne, 1969

Ajudeu Espanya, 1969

A finals dels anys setanta, després de la mort de Franco, la producció cinematogràfica de Pere Portabella (Figueres, 1927) s’orienta cap a una doble direcció. D’una banda, cap a un cinema experimental que qüestiona el cànon clàssic del relat forçant els límits entre ficció i documental; i d’altra banda, cap als curtmetratges vinculats a alguna entitat o organització i que, estilísticament, enllacen amb la tradició d’avantguarda catalana. Dins d’aquests últims, destaquen els tres curtmetratges finançats pel Col·legi d’Arquitectes de Barcelona i realitzats amb motiu de l’exposició antològica sobre Joan Miró que es va fer en aquest col·legi professional l’any 1969. Miró 37/Aidez l’Espagne (1969), conegut també amb el títol Miró de la guerra, n’és un.

Es tracta d’un curt de cinc minuts en blanc i negre amb una seqüència final en color que mostra el conegut quadre Aidez l’Espagne, pintat per Miró durant la Guerra Civil per ajudar la República espanyola. Portabella juga amb un conjunt d’imatges per provocar un sentit oposat al que buscaven els documentalistes franquistes que les havien enregistrat . El cineasta manipula seqüències d’imatges on s’alternen marxes militars amb bombardejos sobre nuclis urbans, manifestacions de militants republicans amb l’enterrament del líder anarquista Buenaventura Durruti, juntament amb un tercer nivell d’imatges, breus i amb plans molt efectius, de quadres mironians que evoquen la tragèdia de la guerra. Dents agressives i ulls inquisidors semblen observar les imatges documentals que veu l’espectador. Renunciant a qualsevol comentari en off, com acostuma a fer en aquests anys, Portabella hi incorpora la simbologia republicana per mitjà de l’Himne de Riego i la Internacional. Miró 37/Aidez l’Espagne suposa un homenatge a la derrota i un cant a la permanència de l’esperança.


Fitxa tècnica

Títol original:
Aidez l'Espagne
Número de registre:
1895
Artista:
Portabella, Pere
Data de creació:
1969
Any d'adquisició:
2002
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Pel·lícula 16 mm, b/n i color, so, 5 min - Realitzada per Pere Portabella - Produïda per Films 59
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Donació Pere Portabella
Copyright:
© Pere Portabella
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.