Carregant...

Cap, 1983

Escultura, Escultura: 50 x 14 x 9 cm; base: 32 x 25 x 17,5 cm

La figura humana ha estat un dels grans temes d’interès per a Jaume Plensa. Plantejada com un camp d’exploració plàstica i alhora psicològica, es troba present en els diferents moments creatius de l’artista. Cap blanc i Cap formen part de la seva primera producció, quan, ja als anys 1983 i 1984, va començar a modelar metalls com ferro, bronze i coure amb la tècnica de la foneria. Les indagacions sobre la figura humana, junt amb formes i exploracions zoomòrfiques, van centrar el seu treball.

Plensa utilitzava talls, plecs i deformacions que a nivell formal creen efectes d’un contrast acusat i d’un cert primitivisme, i que suposen ja una recerca sobre el buit i el ple, un element que amb els anys anirà creixent. Si bé la seva producció arrodonirà formes i allisarà materials, en els seus inicis, els seus caps mostren un procés continuat de construcció i destrucció situant-lo com un els precursors del neoexpressionisme a l’Estat Espanyol.

 


Fitxa tècnica

Títol original:
Cap
Número de registre:
0510
Artista:
Plensa, Jaume
Data de creació:
1983
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Escultura
Tècnica:
Coure
Dimensions:
Escultura: 50 x 14 x 9 cm; base: 32 x 25 x 17,5 cm
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art
Copyright:
© Jaume Plensa, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.