Carregant...

Compostatge de nou pintures, compostatge de sis pintures i compostatge d'una pintura amb marc i vidre, 1994

Pintura, 3 elements de mides diverses

“Polvoritzar la noció d’obra. Fer, de la noció d’obra, pigments. / Aglutinar, amb oli de llinosa, els pigments de la noció d’obra.” Compostatge de nou pintures posa en procés de compostatge els ingredients físics d’un quadre: olis, tela i fusta. El títol al·ludeix al procés de transformació de la matèria orgànica per obtenir el compost o l’adob natural. Si la tradició pictòrica es fonamenta en l’esforç de representació, Perejaume redueix la pintura a la seva condició estrictament matèrica.

Una de les referències constants de Perejaume és la pintura com a mitjà de representació, que ell vincula al seu interès pel paisatge. Bona part de les obres, tan literàries com visuals d’aquest artista, plantegen els vincles entre els elements pictòrics, el paisatge i els paràmetres propis de la representació pictòrica. És en aquest context on cal situar termes com “despintura”, un dels conceptes claus del seu autor. La despintura deixa que sigui la mateixa pintura que posi en qüestió els seus mateixos fonaments. Com explica el mateix Perejaume: “L’eliminació de la representació a través de l’abstracció, el monocrom i la desmaterialització, tots ells subgèneres de les acaballes de la modernitat, queda radicalitzada per la despintura. Considerant la pintura com una predadora, la despintura té per objectiu una restitució metòdica dels materials invertits en tanta representació com ens envolta.”


Fitxa tècnica

Títol original:
Compostatge de nou pintures, compostatge de sis pintures i compostatge d'una pintura amb marc i vidre
Número de registre:
1789
Artista:
Perejaume
Data de creació:
1994
Any d'adquisició:
2001
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Pintura
Tècnica:
Oli, tela i fusta
Dimensions:
3 elements de mides diverses
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit particular, Barcelona
Copyright:
© Perejaume, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:

Recursos d'accessibilitat
Audiodescripció

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Àudios

Audiodescripció de l'obra de Perejaume "Compostatge de nou pintures, compostatge de sis pintures i compostatge d'una pintura amb marc i vidre", 1994
FONS ÀUDIO #16. Perejaume. Escenes eliminades
25.01.2013
FONS ÀUDIO #16. Perejaume
31.12.2012