Carregant...

Flat Genesis, 1986/1999

Gènesi plana, 1986/1999
Escultura, 286 x 130 x 53,5 cm

Situada des de l’any 2010 al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, davant de l’Escola de Postgrau, aquesta escultura condensa el llenguatge d’aquesta artista de Nova York. Coneguda per les seves peces totèmiques de grans dimensions, sovint d’acer i d’altres vegades realitzades amb miralls, les obres de Pepper estan sempre integrades en l’entorn, i es poden trobar a espais públics de diferents ciutats dels Estats Units i d’Europa.

Una incisió recorre de dalt a baix el centre d’una gran peça d’acer de quasi 3 metres d’alçada, que alhora ha estat muntada sobre una base rectangular separada per una altra incisió transversal. La peça evoca el minimalisme escultòric d’autors com Robert Morris o Richard Serra, i crea un joc de línies i d’ombres que va canviant al llarg dels diferents moments del dia. La incisió vertical, que deixa entreveure el darrere com una línia de llum, acaba amb una forma de petit triangle a la part inferior. Les referències a la sexualitat femenina i a la idea de gènesi són habituals en les obres de Pepper.

Per les dimensions, les formes i també per la seva simplicitat, Flat Genesis recorda els tòtems de l’art primitiu. Les obres d’aquesta artista acostumen a posar en diàleg termes oposats com sòlid i buit, horitzontal i vertical, terra i cel, llum i ombra, o natura i tecnologia. Com la mateixa artista explicava als seus alumnes del Dartmouth College el setembre de 1977, la seva pràctica de l’escultura pública té a veure amb la creença que l’experiència estètica pot convertir-se en un acte social: «L’escultura monumental es dirigeix a l’home i a la seva percepció, no al seu funcionament. No cal adaptar. No cal utilitzar l’obra. L’única cosa que cal fer ineludiblement és relacionar i crear una interacció entre l’home i l’experiència estètica. Que aquí esdevé un acte social

A l’Estació del Nord de Barcelona es pot trobar una altra obra pública d’aquesta artista, Sol i Ombra Park (1987-1992), una instal·lació de land art.


Fitxa tècnica

Títol original:
Flat Genesis
Número de registre:
0401
Artista:
Pepper, Beverly
Data de creació:
1986/1999
Any d'adquisició:
1997
Estat:
En préstec
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Escultura
Tècnica:
Acer
Dimensions:
286 x 130 x 53,5 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Dipòsit de Beverly Pepper
Copyright:
© Beverly Pepper
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.