Carregant...

B.B.O., 1984

Pintura, 280,5 x 200,5 cm

Ralf Winkler, conegut com A. R. Penck, va adoptar el nom del geòleg Albrecht Penck (1858-1945), autor de Die Alpen im Eiszeitalter (Els Alps a l’Edat de Gel), com una manera de fer visible que la seva producció artística es construïa com una crítica a l’«època gelada» de la Guerra Freda i per poder exposar de manera anònima a l’Alemanya Occidental. Espiat com a dissident sota el règim comunista, la seva pintura neoexpressionista conté la força de la queixa i la rebel·lió. Reconeixem la seva obra pels colors vibrants, les figures planes i les composicions, d’una gran energia. Plantejada com una disposició de pictogrames i formes antropomòrfiques i totèmiques de traç lliure i tosc, la producció artística d’aquest pintor, escultor i músic percussionista reflecteix la duresa de l’Alemanya de la postguerra i, per extensió, de la condició humana. La màscara, les formes trencades i la figura central, amb el seu cap-martell i la solució arriscada del tors i el sexe, són d’una gran contundència.


Fitxa tècnica

Títol original:
B.B.O.
Número de registre:
0437
Artista:
Penck, A. R.
Data de creació:
1984
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Pintura
Tècnica:
Pigment i làtex sobre tela
Dimensions:
280,5 x 200,5 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art. Antiga Col·lecció Salvador Riera
Copyright:
© A. R. Penck
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.